Читај ми!

Немачка тражи још тројицу Хрвата

Немачка тражи изручење још тројице хрватских држављана поводом убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године, у близини Минхена. Реч је о бившим службеницима југословенске тајне службе Миши Деверићу, Фрањи Вугринцу и Горану Љубичићу.

У круговима који су посебно заинтересовани за тај процес проширила се информација да се, након што су изручени челници некадашње југословенске и хрватске тајне службе - Јосип Перковић и Здравко Мустач, тражи изручење још тројице удбаша, пише загребачки Вечерњи лист, а преноси Танјуг.

Конкретно се, пише Вечерњи лист, спомињу имена запослених у југословенској тајној служби Мише Деверића, Фрање Вугринца и Горана Љубичића.

Наводи се, међутим, да током викенда није било могуће добити потврду те информације, али је Петар Павковић, Деверићев адвокат, рекао да и он има информацију о налозима за хапшење, али такође незваничну.

Будући да се ова имена до сада нису, барем не у широј јавности, спомињала у вези са случајем Ђурековић, Вечерњи лист је тражио одговор на питање да ли је могуће да се споменута тројица траже због евентуалног Перковићевог или Мустачевог исказа, будући да су њих двојица већ у рукама немачког правосуђа.

Павковић у потпуности одбацује такву могућност и склонији је тези да би, ако се покаже да су европски налози за хапшење заиста поднети, могло бити реч о прогону целе хијерархијске структуре бивше тајне службе која је била актуелна 1983. године, када је ликвидиран Стјепан Ђурековић.

Реч је о људима који су непосредно радили на шпијунирању Ђурековића, наводи тај лист.

Према писању Боже Вукушића, који је до осамостаљења Хрватске живео у Немачкој и тамо починио и дело због којег је био у затвору, а по доласку у Хрватску добио ексклузивни приступ архивама тајних служби, реч је о људима који су непосредно радили на шпијунирању хрватског емигранта Ђурековића.

По Вукушићевим информацијама, Фрањо Вугринец је био начелник загребачке Удбе, Мишо Деверић је био начелник Другог одељења задуженог за емиграцију, а Горан Љубичић је био оперативац у том одељењу.

У то време је Јосип Перковић, који је први изручен Немачкој, био начелник Другог одељења на нивоу Службе државне безбедности Хрватске, а Здравко Мустач био је шеф целе Службе.

Стјепан Ђурековић је убијен 1983. године, а због учествовања у његовом убиству на доживотну робију осуђен је Крунослав Пратес. Недавно, Немачкој су због истог кривичног дела изручени Перковић и Мустач.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару