Читај ми!

"Марш живота" у Будимпешти

Мађарски годишњи "Марш живота" у знак сећања на жртве Холокауста привукао јe рекордних 25.000 људи. Скупом у Будимпешти обележена је 70. годишњица од почетка масовних депортација мађарских Јевреја у Другом светском рату.

Испред музеја "Кућа терора" у главном граду одржан је концерт на отвореном, а затим су учесници скупа од моста Елизабет, где је откривена једна нова скуплтура, дошли до железничке станице Келети, пренео је АФП, јавља Танјуг.

Одатле је отишао воз за Аушвиц са 600 људи. Сваки од њих је симболично представљао по 1.000 жртава холокауста у Мађарској.

У некадашњем нацистичком логору смрти Аушвицу у Пољској одржаће се скуп којем ће присуствовати и мађарски председник Јанош Адер.

"Данашњи дан је значајан за мађарско друштво и за међународну заједницу, да се подсети на оно што се десило пре 70 година", рекао је израелски амбасадор у Мађарској Илан Мор, који је открио скуптуру заједно са једним преживелим Холокауста.

Око 600.000 мађарских Јевреја нестало је у Холокаусту након што је нацистичка Немачка извршила инвазију на Мађарску 19. марта 1944. године, а страдали су или у радним логорима или у гасним коморама. Само њих око 100.000 је преживело, већина у Будимпешти.

Марш живота којем је прошле године присуствовао 10.000 људи, одржан је у тренутку затегнутих односа између мађарске јеврејске заједнице која броји 120.000 људи и десничарске владе премијера Виктора Орбана, наводи АФП.

Програм скупова који организује влада поводом обележавања 70. годишњице Холокауста бојкотује највећа мађарска јеврејска организација Мажихис.

Мажихис је желео да влада одустане од планова изградње споменика у знак сећања на немачку инвазију на Мађарску 1944. године и пројекта посвећеног деци жртвама Холокауста.

Израелско Министарство спољних послова позвало је недавно мађарског амбасадора да изрази "дубоку забринутост" због раста антисемитских инцидената у Мађарској.

Јевреји сматрају да постоје забрињавајући трендови поновног исписивања историје Холокауста и улоге коју је мађарски лидер антисемита Миклош Хорти у томе играо, као и опраштајућег односа неких званичника владе према антисемитским трендовима у земљи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару