Читај ми!

Обрт у суђењу за Медачки џеп

Филмски преокрет догодио се у реконтрукцији ратног злочина у Медачком џепу када је бивши припадник Хрватске војске Јосип Мршић признао да је у септембру 1993. убио старију жену српске националности, објавили су хрватски медији.

Због њеног убиства у току је судски поступак против његовог саборца Велибора Шолаје, наводе медији.

"Доста ми је ове агоније. Они сви лажу, ја сам је убио", рекао је наводно пред представницима правосуђа Мршић, који је недавно у Читлуку присуствовао реконструкцији ратног злочина у Медачком џепу.

Он је, како је пренела агенција Хина, признао да је у време злочина у Читлук дошао у борбеном возилу и застао испред куће из које се димило. Унутра је наводно затекао старицу, извукао је испред куће и убио.

Прошле године у октобру о том догађају је сведочио на суђењу Шолаји и тада је испричао да је као заповедник транспортера 9. гардијске бригаде прошао кроз Читлук, али да се у том месту није задржавао нити видео убијене цивиле. Рекао је и да је успут видео оптуженог Шолају, али да код њега није видео пиштољ којим је убијена старија жена.

На загребачком суду Мршић би требало поново да буде испитан 6. маја, а уколико понови признање, тужилаштво би могло да одустане од поступка против Шолаје, наводе медији.

Суђење Шолаји на загребачком Жупанијском суду траје више од годину дана, а неко време био је у притвору. Он од почетка негира кривицу.

Шолаја је заједно с ратним заповедником извиђачке чете 9. гардијске бригаде "Вукови" Јосипом Крмпотићем ухапшен у марту 2012. Против Крмпотића, ком се суди на основу командне одговорности, поступак је у међувремену радвојен.

Случај Медачки џеп био је први који је Хашки трибунал препустио Хрватској.

У том случају правоснажно је осуђен ратни командант 9. гардијске бригаде Мирко Норац, док је генерал Рахим Адеми ослобођен.

Норац је 2011. године пуштен на слободу, јер је одслужио више од две трећине петнаестогодишње затворске казне на коју је осуђен због злочина у Госпићу и Медачком џепу.

Према званичним хрватским подацима, на подручју Медачког џепа од 9. септембра до 17. септембра 1993, када су се хрватске снаге повукле и подручје предале Уједињеним нацијама, убијена су 23 српска цивила и пет заробљених војника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?