Читај ми!

Дечак покушао да побегне у Сирију

Ухапшен шеснаестогодишњи Армин Делић, аустријски држављанин пореклом из БиХ, приликом покушаја да побегне у Сирију како би се прикључио џихаду.

Армин Делић је ухапшен у Румунији, преноси Танјуг.

Дневни аваз пише да је, према неким информацијама, Армин у пратњи аустријске полиције већ враћен у Беч.

Тинејџер је из стана, где је живео с родитељима, побегао пре неколико дана, и то у јеку потраге за несталим Сабином Селимовић и Самром Кешиновић, такође аустријским држављанкама пореклом из БиХ, за које се сумња да су 10. априла кренуле на исто одредиште.

Иако нема званичних информација о том случају, као ни оних о повезаности бега две девојчице с Арминовим покушајем, од саговорника упућеног у случај, лист сазнаје да је дечак био члан вехабијске заједнице у Бечу, а то су наводно знали и његови родитељи.

"Родитељи то нису одобравали и покушали су да га одврате од одласка у вехабијске џемате, где је слушао предавања, али нису успели. Ипак, нису слутили да би им дете могло кренути у рат", каже саговорник Аваза.

Арминовим повратком кући не престају бриге његових родитеља, јер постоји могућност да би, ако се докаже да је пошао у Сирију и да је намеравао да ратује, могао да буде осумњичен за тероризам, речено је за тај лист.

Са случајем нестанка и Арминовог покушаја бега у Сирију упозната је и Амбасада БиХ у Бечу.

Елвира Звиздић, шефица Конзуларног одељења у Амбасади, потврдила је да су им се обратили родитељи малолетног младића.

"Накнадно смо утврдили да је аустријски држављанин, чиме наше надлежности у таквим ситуацијама аутоматски престају. Такође, ступили смо у контакт и овде с Магистратом и рекли су нам да је за дечака већ додељена социјална радница", рекла је Звиздићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?