Читај ми!

Ђукановић: Немам антируски став

Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да у спољној политици нема антируски став, него да заступа реалне интересе земље. Црна Гора данас "много ближе" остварењу свог циља да постане чланица НАТО-а, рекао Ђукановић.

Све такве тврдње, ма одакле долазиле, чињенично су неутемељене и политички мотивисане, рекао је Ђукановић у црногорском парламенту, где је, у редовном месечном обраћању, одговарао на питања посланика, преноси Бета.

Црногорски премијер је рекао да је интеграција Црне Горе у НАТО и Европску унију њен национални интерес.

"То је синоним за поуздан мир, стабилност, за владавину права, за економски развој. Самим тим, овај процес (интеграције) не може бити усмерен против било чијих интереса", рекао је Ђукановић пред посланицима, у оквиру "премијерског сата".

Истакао је да је Црна Гора данас "много ближе" остварењу свог циља да постане чланица НАТО-а и да је то последица "онога што је урађено" у самој Црној Гори. Ипак, како је упозорио, остаје још доста обавеза које Црна Гора мора испунити до евентуалне одлуке о њеном приступању НАТО-у.

Црногорски премијер је у том контексту нагласио да Црна Гора, без обзира на чланство у НАТО-у, остаје привржена свом опредељењу да добре односе негује и са другим државама, укључујући и Русију.

Русија је означила као "непријатељске" изјаве које је Ђукановић недавно дао приликом званичне посете САД и разговора са америчким потпредседником Џозефом Бајденом.

Црногорски медији су пренели писање неких руских листова да Русија припрема санкције Црној Гори, због њеног приклањања ставовима Европске уније према Русији у вези са украјинском кризом.

Руски амбасадор у Подгорици Андреј Нестаренко у четвртак је изјавио да нема званичних најава да би Русија могла да укине безвизни режим у односима са Црном Гором, што су објавили поједини руски медији.

Црногорска амбасада у Москви саопштила је да такође није добила било какво обавештење о томе да би Русија Црној Гори могла увести одређене санкције због њених ставова у вези са кризом у Украјини.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?