Читај ми!

Излиле се Уна и Сана

Реке у БиХ, углавном на подручју Републике Српске, после вишедневних обилних киша излиле су се из корита и поплавиле куће и путеве у појединим насељима, као и неке локалне и регионалне путеве.

По последњим подацима хидролошких станица, кота редовне одбране од поплава премашена је на рекама Уна, Сана, Врбас и Босна.

У Приједору је проглашен први степен приправности за заштиту од поплава пошто се Сана излила и поплавила око стотину стамбених објеката у насељима Тукови и Рашковац као и пољопривредне површине, а путна комуникација је у прекиду, преноси Танјуг.

Водостај Сане износио је 445 центиметара или 25 центиметара изнад критичне тачке, а очекује се и даљи раст водостаја с обзиром на падавине на сливном подручју ове реке.

Први степен приправности за заштиту од поплава обавезује све надлежне институције и субјекте заштите и спашавања да предузимају мере предвиђене планом заштите од поплава.

У Новом Граду на снази су редовне мере одбране од поплава. Иначе, према подацима из Центра за обавештавање, у протеклих 10 дана на подручју новоградске општине пао је 91 литар кише по метру квадратном.

Због изливања реке Јапре у прекиду је саобраћај на неким локалним путевима, јавила је РТРС.

Излиле су се и реке Јабланица, Врбашка, Јурковица, Лубина, као и мањи потоци и канали, због обилних вишедневних киша.

Набујале реке изазвале су велике проблеме и у бањалучким насељима, Градишки и другим општинама. Вода је продрла у бројне подруме породичних кућа, одсечени су поједини путеви, а засадима које је вода захватила прети уништење.

Независне новине објавиле су да је најтеже стање у Градишци, где су под водом бројни сеоски путеви, тако да ученици нису могли да оду у школу.

Поплавама су захваћена и насеља општина Лакташи и Челинца, а у  прекиду је саобраћај на регионалном путу Градишка - Турјак.

Из Цивилне заштите у случају повећања водостаја спремни су за евакуацију становништва, а њихове екипе и ватрогасне јединице помоћу чамаца обишле су заробљена домаћинства и уручила им храну и воду за пиће.

Посебно забрињавају прогнозе метеоролога који и за наредне дане најављују кишовито време, а забринути су и пољопривредници за своје усеве.

Дневни аваз је пренео да су синоћ у Ораховици Доњој код Грачанице надошли потоци и поплавили велики број кућа. Најтежа ситуација је у центру Ораховице где су под водом куће и пословни простори, а угрожена је и стока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?