Аустријска полиција не зна где су џихад-девојке

Аустријска полиција негирала је написе турских медија да је две девојке из БиХ, које су из Беча отишле у џихад у Сирији, лоцирала на северу те земље.

Аустријска полиција негирала је тврдње турских медија да је лоцирала место где се налазе две малолетне девојке из Беча, пореклом из БиХ, које су отишле у "свети рат" у Сирију.

Након објављивања вести о наводном лоцирању девојака полиција је, како преноси бечки дневник "Кронен цајтунг", позвала родбину и саопштила да те информације нису тачне.

Аустријски полицајци негирали су да су девојке обавештајне службе лоцирале на северу Сирије.

Уз то, они су објаснили да наводна екслузивна информација о коришћењу "нове технологије" у лоцирању девојака није ништа ново, већ се ради о чињеници, која се користи годинама, да и искључени мобилни телефони шаљу сигнале.

"Веома нам је тешко. Најпре смо се радовало о знаковима живота девојака. Вест да су наше девојке лоциране преко искључених мобилних телефона изазвала је велику радост код нас", рекао је један рођак одбеглих девојака.

Међутим, каснија информација аустријске полиције је повратила неизвесност о судбини девојака код њихових породица.

За сада је потпуно неизвесно где се две девојке налазе, да ли су, како тврде преко Интернета, у Сирији, удате, или, како круже гласине, отете од терориста Ал Каиде.

Сабина Селимовић (15) и Самра Кешиновић (16) побегле су почетком месеца из породичног дома у Сирију.

Сада је готово сигурно да су девојке босанског порекла, пре напуштања Аустрије, редовно погађале наставу у радикалној џамији "Алтун Алем" у другом бечком округу.

Ова џамија је центар окупљања салафиста који пропагирају екстремистичко, насиљем прожето тумачење ислама.

У "Алтин Алем" џамији, у октобру су се окупили познати заговорници џихада из Немачке и организовали прикупљање новца за борце у Сирији.

Међу радикалним муслиманима у Аустрији има пуно оних пореклом из Босне и Херцеговине и Санџака.

Тако је и ранији поглавар Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић у више наврата указивао да проблем са вехабијама у Босни није у тој земљи, него у Бечу, одакле се вехабије регрутују и финансирају и да је "јабука раздора муслиманима у Босни" послата из тог града.

У извештајима Установе за заштиту уставности и борбу против тероризма у Аустрији у више наврата је босанска дијаспора у тој земљи помињана у вези постојања групација које припадају "неофундаменталистичкој интерпретацији вехабизма".

Аустријске власти су утврдиле да се међу екстремним муслиманима посебно истичу босанске и санџачке вехабије, као и чеченске, од којих је из Аустрије највише отишло у рат у Сирију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару