Читај ми!

Вуковар, угрожавање суживота Срба и Хрвата

После јавног позива путем друштвених мрежа да се бојкотују српске радње док се ћирилица не протера из Вуковара, случај је сада пред Жупанијским државним тужилаштвом. Власници радњи кажу да за сада не трпе последице. "Заједничко веће општина Вуковар" тражи од Загреба да забрани рад неформалних група које, подсећају, угрожавају заједнички живот Срба и Хрвата у том граду.

У граду у коме су графити мржње свакодневица срећом, постоје и грађанске иницијативе које их мање-више успешно претварају у поруке љубави. Ипак готово сви су изненађени позивом путем једног портала да се бојкотују локали чији су власници Срби.

Списак 35 српских радњи у међувремену је повучен с портала, али већина њихових власника и даље не жели о томе да говори. Један од ретких који је пристао, Мирослав Микеревић, више од деценију и по има радњу у Борову насељу.

"Што се тиче тог списка, мислим да он за обичне грађане ништа не значи. Он има неки значај за оне који имају лоше намере и за навијачке скупине. Ми немамо прволигаша, тако да немамо тај проблем", каже Микеревић.

Уз нови проблем, позив на бојкот радњи, ту је и стари проблем - како сачувати ћирилицу у Вуковару. Уништавање двојезичних табли одавно није вест осим за локалне медије.

Штаб за одбрану хрватског Вуковара који тражи референдум о двојезичности како би се употреба мањинског језика и писма ограничила на средине где мањине чине половину становништва, а не трећину као сада, верује да ће Уставни суд Хрватске донети одлуку у складу с њиховом иницијативом.

Ако тако не буде, најављују, ићи ће у Стразбур. Кажу да не желе да Срби изгубе своја права, али не желе ни ћирилицу на јавним институцијама.

"Мислим да овде не треба доводити у питање односе Хрвата и Срба у Вуковару. Они су овде суздржано добри. Постоје зачеци истинског суживота и опроста на овом подручју", каже Владо Иљкић из "Штаба за одбрану хрватског Вуковара".

Међутим, Драган Црногорац из Заједничког већа општина Вуковар каже да појављиваље и деловање Штаба за одбрану Хрватског Вуковара враћа атмосферу из деведесетих година.

"Застрашивање Срба, дискриминација, позивање на бојкот трговина и производа. Ми видимо њих као главни разлог стварања овакве једне непотребне атмосфере у Вуковару", истиче Драган Црногорац.

Бољој атмосфери у Вуковару можда би, најпре, помогао бољи стандард његових грађана.

"Овде су јако сиромашни људи. Овде нема младих, моја деца одлазе и од Хрвата деца одлазе. Једни према Београду, други према Загрбу", каже Мирослав Микеревић.

Од једног од најбогатијих градова у бившој СФРЈ, у коме је радило више људи него што је у њему живело, Вуковар је данас град у којем је главни проблем незапосленост.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару