Читај ми!

Инцко: Приче о отцепљењу РС су губљење времена

Високи представник у БиХ Валентин Инцко поручује да Устав БиХ не оставља никаквог простора за отцепљење ентитета и да су суверенитет и територијални инегритет БиХ и њен уставни поредак "апсолутно сигурни".

Инцко за сарајевски портал Klix.ba рекао да су претње једностраним изменама уставног поретка земље и прича о одржавању референдума како би се довели у питање темељи Дејтонског споразума "само губљење времена".

Циљ таквих претњи је, тврди Инцко, скретање пажње са стварних проблема пред којима се БиХ налази.

Одговарајући на питање да ли Србија на челу са Александром Вучићем иза сцене подстиче приче о отцепљењу РС или је то само политика председника РС Милорада Додика, Инцко је одговорио тврдњом да је Вучић у неколико наврата рекао да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ те да он нема никаквог разлога да сумња у његове речи.

"Управо супротно, уверен сам да БиХ сада има, у односу на протеклих двадесет година, најповољнију регионалну ситуацију. БиХ је у добрим односима са свим својим суседима. Стога немам разлога да доводим у питање потезе и мотиве власти суседних земаља када тврде да су искрени у својој жељи да помогну БиХ у решавању њених тренутних проблема како би могла напредовати заједно с њима", рекао је Инцко.

Високи представник поздравио је најаву Вучића да ће као будући премијер прво посетити БиХ као "одличан гест пун симболике" и рекао да очекује да ће се ускоро срести у Сарајеву.

Уочи предизборне кампање Инцко је политичарима БиХ поручио да грађани, без обзира где живе, више не желе да слушају поруке страха, подела и мржње.

"Ако политичари у БиХ буду игнорисали проблеме о којима у последњих неколико месеци говоре људи из свих дијелова ове земље и ако се врате јефтиним триковима чији је циљ придобијање гласове то чине на властити политички ризик", сматра Инцко.

Инцко је увереn да су грађани БиХ "свих националности спремни заједно да раде на изградњи успешне будућности за све".

"Они захтевају социјалну правду, мање корупције, више радних места, боље образовање и једнаке прилике за све. Нормалан живот. То би требало да буду питања којима се политичари баве у предизборној кампањи, уместо што потпирују страхове", нагласио је високи представник.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару