Читај ми!

БиХ, више бирача него становника

Закон о пребивалишту у БиХ изазвао је политичке тензије између Сарајева и Бања Луке. Усвајање закона на државном нивоу чека се месецима па је зато парламент Републике Српске усвојио ентитетски. Бошњаци најављују блокаду закона.

Доношење закона о пребивалишту је једини начин да се уведе ред у држави у којој је на хиљаде људи фиктивно пријављено. Важно је да се због октобарских избора да се заустави изборни инжињеринг и јасно каже ко ће имати право гласа.

У згради Председништва БиХ у Сарајеву, поред три члана тог органа који овде раде, у згради живи 28 грађана БиХ. Међу њима са адресом Мариндвора и један од вођа ратног одреда Ел муџахедин.

"Ми смо блиц провером утврдили да је у БиХ на стотине, па и на хиљаде грађана фиктивно пријављено на лажној адреси. То су несагледиве последице по безбедност земље", каже Средоје Новић, министар цивилних послова БиХ.

Још најмање 900 грађана живи у институцијама, више од 300 спава у црквама и џамијама. Адресе чак и полицијске станице.

"Да тога не би било рекли смо да убудуће пребивалиште и боравиште грађани могу да имају искључиво на основу једног од правних елемената", каже Александра Пандуревић из Српске демократске странке.

Проблем са Законом о пребивалишту траје више од три године. Прошао је јавну расправу, добио подршку Савета министара, Представничког већа и стао у Већу народа. Прво због болести делегата, а онда се у цели случај укључила и полиција јер је члановима Већа стигло неколико десетина претећих мејлова у којима им се поручује да Закон не усвајају.

Сташа Кошарац из Већа парламента БиХ каже да након афере са пописом, када су се као стални становници БиХ пописивали и они који годима овде не живе, сада се отвара прича о изборном инжињерингу. "Ко су људи који ће гласати и кандидовати се на изборима", пита Кошарчева.

А један од потенцијалних кандидата за председника Републике Српске је муфтија Муамер Зукорлић, који ће се можда кандидовати на предлог групе грађана.

БиХ има више бирача него становника, на изборе излазе мртви, а у држави мало ко зна колика су заправо претња људи са фиктивних адреса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару