Читај ми!

Потписи за референдум о ћирилици на провери

Сабор затражио од Владе Хрватске да провери број и веродостојност потписа прикупљених за такозвани референдум о ћирилици. Вуковарском штабу смета провера потписа за референдум.

Штаб познат по борби против ћирилице још од уништавања двојезичних табли у Вуковару, у децембру је прикупио и Сабору предао око 650.000 потписа хрватских грађана за тај референдум, преноси Танјуг.

Закључак којим је Влада обавезана да провери прикупљене потписе, у јутрошњем наставку саборског заседања усвојен је једногласно, објавила је агенција Хина.

Влада Хрватске је најављивала уставне промене да би онемогућила референдумске иницијативе којима се умањују права мањинских заједница.

Министар управе Арсен Баук раније је рекао да би провера потписа могла да потраје два месеца.

Баук је објаснио да је потребан број потписа за референдум, према Уставу, 10 одсто од укупног бирачког тела, што је око 450.000 потписа, а да постоје расправе око тога да ли у тај број улази и дијаспора.

"Ако буде такве дилеме, то ће решити Уставни суд", рекао је Баук и додао да ће Влада, ако провера буде трајала дуже од два месеца, обавестити јавност због чега је то тако.

Премијер Хрватске Зоран Милановић поручио је више пута да ће се његова влада левог центра свим правним средствима супротставити могућем одржавању референдума о правима националних мањина и да такав референдум, без обзира на број прикупљених потписа, неће проћи док је он председник Владе.

Референдуму се успротивила и заштитница грађана Лора Видовић, јер сматра да би његово одржавање и евентуална промена Уставног закона о правима националних мањина значила недопустиво смањење права припадника мањина у Хрватској.

Штабу смета провера потписа

Томислав Јосић, председник Штаба за одбрану хрватског Вуковара, који се бори против употребе ћирилице у Хрватској, критиковао је одлуку Хрватског сабора да Влада провери број и веродостојност потписа за референдум о двојезичности које је Штаб предао у децембру прошле године, преноси Бета.

"Нама су биле потребне две недеље да прикупимо толики број потписа, а њима четири месеца само да одлуче да ли ће потписе слати на проверу. Кажу да Сабор нема никакав рок за ту процедуру, што значи да могу да раде како хоће и опструишу предлоге. То је жалосно, али то је хрватска свакодневица", изјавио је Јосић.

Он је оценио да "владајућима очито није битно шта се догађа у Вуковару где, како се чини, не виде никакве проблеме", пренела је агенција Хина.

Он сматра и да је "ружно што се саборска расправа о проблемима у Вуковару стално гура на задње место".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?