Читај ми!

Вуковар, позив на бојкот српских радњи

Позив на бојкот српских радњи у Вуковару на друштвеним мрежама представља "ревитализацију фашизма", оцењује неколико хрватских удружења која су позвала Владу да осуди тај чин. На бојкот је реаговала и вуковарска полиција, која је о томе обавестила Жупанијско државно одвјетништво у Вуковару.

Српски привредници нерадо говоре о списковима који за сада не утичу на промет. Забринути јесу јер је таквих спискова било и деведесетих година, али се надају да су аутори мање групе и да је заједнички живот могућ.

Удружење загребачких бранитеља Вуковара и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске навели су да их спискови у Вуковару подсећају на "Кристалну ноћ" којом су нацисти 1938. започели Холокауст. Очекују реакцију државе, као и мештани Вуковара.

"Наравно да је то нешто што узнемирава грађане и да је то нешто што враћа људе у прошлост", каже заменик градоначелника Вуковара Срђан Милаковић.

На Фејсбуку је пре неколико дана објављен позив на бојкот 35 српских продавница у Вуковару "док се из Вуковара не макне ћирилица".

На такве спискове, током јучерашње седнице уставног Одбора на тему референдума о укидању ћирилице, реаговао је председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

"Ако се објави 35 с матичним бројевима, с адресама трговина, с позивима да се бојкотује - није ли то фашизам", пита Пуповац.

У међувремену, одлучено је да уставни Одбор Сабора Хрватске затражи од Владе да провери 630.000 потписа за референдум који је поднео Стожер за обрану хрватског Вуковара.

Тај град ових дана ипак више окупирају друге теме, јер је Влада Хрватске, због недоношења градског буџета на време, одлучила да распусти вуковарско Градско вијеће и разреши градоначелника.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?