Читај ми!

Ђукановић: Не тражимо пречице до НАТО-а

Црногорски премијер Мило Ђукановић поручио је из Вашингтона да Црна Гора не тражи пречице или попусте за чланство у НАТО алијанси због кризе у Украјини и да "врло ажурно" испуњава постављене стандарде.

Црногорски премијер, који у Сједињеним Америчким Државама борави на позив потпредседника Џозефа Бајдена, додао је да је убеђен да ће и оно што је преостало бити испуњено до Самита НАТО-а у Велсу, како би тада могли да кажу "ми смо спремни".

Премијер је указао и на то да у овом тренутку, из објективних разлога, тема проширења "није под потребном пажњом свих чланица НАТО савеза".

Управо је посета Вашингтону, нагласио је, била напор који је Црна Гора уложила с намером да се појача интересовање вашингтонске "адресе" за сензибилност очекивања званичне Подгорице.

"Потребно је наставити са напорима на завршавању преосталог дела наших обавеза, али и напорима да на важним НАТО адресама повећамо сензибилност на то ша су наша очекивања... Задовољан сам начином на који се разуме тај наш напор", рекао је Ђукановић у интервјуу Гласу Америке.

Посета Вашингтону је, како је рекао, учврстила поверење и партнерство, па из Америке "одлази с много више оптимизма".

"Добио сам подршку коју смо тражили. У разговорима које смо имали дефинитивно је саопштено да САД не само разуме, већ и подржава амбицију Црне Горе да постане део НАТО савеза. Наравно, са свих адреса је саопштено да морамо наставити са рефромама. Ми се не плашимо онога што је до нас", изричит је Ђукановић, преноси Радио-телевизија Црне Горе.

Одговарајући на питање колико ситуација у Украјини може да повећа шансе Црној Гори да постане чланица на Самиту у Велсу, премијер је навео да су мишљења подељена, јер са једне стране постоје ставови да сада није време за проширење, док са друге стране заговорници проширења управо кризом у Украјини правдају своје ставове да треба убрзати тај процес.

Ђукановић наглашава да је Црна Гора за то да треба наставити са осмишљеном и офанзивном политиком проширења, што заначи да свако треба да испуни своје обавезе.

Говорећи о томе који су то конкретни резултати које треба показати уочи Самита НАТО-а у Велсу, Ђукановић је подсетио на четири важне области на којима Црна Гора "вредно ради" и указао на чињеницу да су у најважнијој области владавине права отворили преговарачка поглавља с Европском унијом.

"Извршили смо уставне промене, усвојили нове законе које утиру пут већој независности и ефикасности правосуђа. Имамо врло конкретне резултате који показују да је нови систем већ почео да функционише. Направили смо озбиљне помаке на плану реформе безбедности", рекао је Ђукановић, наводећи и да је подршка јавности за чланство у НАТО за свега осам месеци порасла за 15 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?