Читај ми!

Провера потписа против ћирилице

Хрватски Уставни Одбор предложио је Сабору да затражи од владе проверу потписа које је за референдум о ћирилици прикупила десничарска организација Штаб за одбрану хрватског Вуковара, преноси "Танјуг".

Министар управе Хрватске Арсен Баук сматра да би провера потписа могла да потраје два месеца. Како је објаснио за портал 24 сата, потребан број потписа за референдум је 10 одсто од укупног бирачког тела, што је око 450.000 потписа.

"Постоје расправе око тога да ли у тај број улази и дијаспора или не... Ако буде такве дилеме, то ће решити Уставни суд", рекао је Баук и додао да ће влада, ако провера буде трајала дуже од два месеца, обавестити јавност због чега је тако.

Владимир Шекс, представник највеће опозиционе странке ХДЗ, која се повезује са Штабом, подржава проверу потписа.

Шекс за заустављање процедуре референдума окривљује премијера Зорана Милановића јер је, како каже, као председник владе створио такву климу и окружење када је својим изјавама упућивао јавност да треба занемарити ову "народну иницијативу".

Ипак, посланик Милорад Пуповац (СДСС) оценио је да је та иницијатива повезана за оном о бојкоту "српских производа" наводећи да је један портал објавио попис трговина, "чиме смо дебело прешли црвену линију" и упитао "није ли то фашизам", пренео је хрватски РТЛ.

"Не можемо се понашати као ватрогасац који на дојаву о пожару прво истражује ко га је запалио. Можда немамо доброг премијера, а ни Сабор, али немојмо се правити луди. Реч је о блокади политичког система, правосуђе блокира скупштину, а скупштина правосуђе", рекао је Пуповац, пише загребачки Јутарњи лист.

Вуковарски штаб је у децембру прошле године скупио, како су саопштили, више од 600.000 потписа за референдум на којем тражи да се равноправна службена употреба језика и писма националних мањина остварују у локалним срединама где њихови припадници чине најмање половину становништва, уместо трећину, што је сада случај.

Ова организација претходно је била иницијатор протеста у Вуковару где су са зграда државних институција скидане и ломљене двојезичне, ћирилично-латиничне табле, што се касније проширило и на друге средине у Хрватској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?