Читај ми!

Црногорски интелектуалци пишу Бајдену

Уочи посете премијера Црне Горе Вашингтону, група црногорских интелектуалаца у писму потпредседнику САД Џозефу Бајдену, који ће се састати са њим, указује да Ђукановић "мора да предзуме радикалне политичке потезе, укључујући и личне пририоде, да би се укинули наслеђени монополи из комунистичке ере".

Група интелектуалаца је у писму указала да Црна Гора "заслужује да има демократију и смењиву власт, као и сви њени европски суседи", преноси агенција Бета.

Потпредседник САД треба да се с Ђукановићем састане у уторак, 8. априла, у Вашингтону.

Писац Балша Брковић, генерал у пензији Благоје Граховац, уредник Есад Кочан, финансијски експерт Љубиша Крговић, економиста Дејан Мијовић, универзитетски професори Миодраг Перовић и Милан Поповић, предузетник Жарко Ракчевић и новинарка Милка Тадић Мијовић у писму су замолили Бајдена да они, као и многи други, сматрају да је Ђукановић на "антиподу демократије, владавине права и темељних вредности западне цивилизације".

Они сматрају да због Ђукановића и "његовог ригидног држања свих полуга власти", у Црној Гори није дошло до "пада Берлинског зида" - односно до "транзиције из контролисаног у отворено друштво".

"Наследница комунистичке партије Демократска партија социјалиста, коју апсолутно контролише Ђукановић, добила је нов назив, али није променила комунистички стил владања", тврди се у писму.

Потписници наводе да је Црна Гора, иако кандидаткиња за ЕУ и НАТО, "данас банкротирана држава коју потресају ендемска корупција и непотизам, и којој предстоји огроман пут док не постане развијена демократија".

Оцењено је да су у протекле 24 године Ђукановић и његови "најближи рођаци и пријатељи, систематски злоупотребљавали државну моћ да би спречили слободну конкуренцију, манипулисали изборима и постали најбогатији појединци у земљи".

Група интелектуалаца наводи да из црногорске држава "и потиче и преко ње се одвија активност организованог криминала", да је то "једна од главних балканских рута за шверц дроге и прање новца", док њени истражни и правосудни органи "немају резултата у борби са овим озбиљним криминалом, нити с наводним учешћем водећих државних руководилаца у њему".

У писму се у том смислу указује на "отезање правосуђа да процесуира чврсте доказе које је Комисија за хартије од вредности САД прикупила о високој корупцији извршеној током приватизације црногорског Телекома".

"Зато не чуди што многи сматрају да неконтролисани организовани криминал који потиче из Црне Горе, представља опасност по стабилност земље и читавог балканског региона", наводи се у писму.

Потписници сматрају да "инсистирање" НАТО-а на декриминализацији државе представља главни разлог због којег је Ђукановић "врло мало до сада радио да се повећа јако ниска јавна подршка за чланство у тој организацији".

"Ако желите да подржите стабилност и просперитет Црне Горе и Балкана, основна поука коју Ђукановић треба да изведе из вашег сусрета са њим... је да он мора да предузме радикалне политичке потезе, укључујући и личне природе, да би се наслеђени монополи из комунистичке ере укинули без даљег одлагања", закључује група црногорских интелектуалаца у писму потредседнику САД Џозефу Бајдену.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару