Читај ми!

Нејединство у БиХ због резолуције о Украјини

Готово је извесно да се Босна и Херцеговина неће придружити мерама које САД и ЕУ предузимају да би казниле Русију због анексије Крима, након што Председништво БиХ око тог питања није постигло консензус.

Како је саопштено из Председништва БиХ, против резолуције је гласао српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић, док су за резолуцију били председавајући у овом мандату, бошњачки представник Бакир Изетбеговић и члан из реда хрватског народа Жељко Комшић, преноси Танјуг.

Према пословнику о раду Председништва БиХ, наиме, у оваквим случајевима предлог спорних одлука поново ће бити на гласању на наредној седници државног врха.

Не буде ли ни тада сагласности, одлука може бити донета двотрећинском већином, али у том случају остаје могућност да Радмановић затражи заштиту виталног националног интереса, односно интереса ентитета, а након тога би парламент Републике Српске одлучивао о прихватљивости одлука.

Јасно је да ће парламент Републике Српске у том случају одбацити санкције против Русије јер је то раније најавио председник РС Милорад Додик, чији Савез независних социјалдемократа (СНСД) има потребну посланичку већину за доношење свих одлука.

Резолуцију о подршци територијалном интегритету Украјине, која ће у четвртак бити поднесена УН, предложиле су САД уз подршку 41 државе, укључујући све чланице Европске уније.

Европска унија је од БиХ затражила и да се придружи изјавама високе комесарке за спољну политику и безбедност ЕУ Кетрин Ештон о увођењу рестриктивних мера птотив особа и инситуција које угрожавају територијалну целовитост, суверенитет и независност Украјине.

Те мере подразумевају забрану путовања неким руским званичницима и замрзавање њихове имовине, али Радмановић ни о томе није дао своју сагласност. Радмановић је изјавио да је блокирао одлуке Председништва о Украјини јер сматра спорним легалитет власти у тој држави, као и да подржава "право народа на самоопредељење".

"Стање у Украјини прилично је конфузно и нејасно. Три су спорне тачке, а то су легалитет власти, начело самоопредељења и територијални интегритет", рекао је Радмановић на конференцији за новинаре у Сарајеву, јавиле су агенције.

Радмановић је рекао да БиХ има своје интересе када је реч о односима са Русијом па би о њима требало водити рачуна, а као пример је навео је зависност БиХ од руског гаса и права на прикључење на гасовод "Јужни ток".

Упитан да ли подржава отцепљење Републике Српске од БиХ по принципу "кримског сценарија", Радмановић је рекао да подржава оне који мисле да народ има право на самоопределење.

"То се право може остварити референдумом или без њега", рекао је Радмановић и додао да је тога већ било у прошлости на Балкану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару