Читај ми!

Линта: Положај Срба у Хрватској лош

Положај Срба у Хрватској, укључујући и оне протеране, је лош, јер они не могу да остваре основна људска права, каже Миодраг Линта. Више од 40.000 српских породица није повратило станарска права, истакао је Линта.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта је у саопштењу навео да није сагласан са оценом амбасадора Хрватске у Србији Горданом Маркотићем, који је оценио да је положај Срба у тој земљи "генерално добар", преноси Танјуг.

Наводећи да Срби тамо не могу да остваре своја основна људска права, Линта је рекао да више од 40.000 српских породица није повратило станарска права, да је хрватски програм стамбеног збрињавања дискриминаторски у односу на досељене Хрвате из БиХ.

Додаје и да је Хрватска законом онемогућила да више од 10.000 српских породица "чије су куће и локали срушени у терористичким акцијама по хрватским градовима за време рата добију накнаду штете".

"Хрватска је законом о обнови онемогућила да више од 8.000 српских породица обнови своје куће које су срушене после хрватских операција 'Откос', 'Оркан', 'Миљевачки плато', 'Масленица', 'Медачки џеп', 'Бљесак' и 'Олуја'. Протераним Србима је насилно одузето више од 800.000 катастарских честица пољопривредног земљишта, а нису поништени уговори о размени кућа који су скопљени за време рата под притисцима и претњама", нагласио је Линта.

Председник Коалиције удружења избеглица поздравио је Маркотићев став да Хрватска неће користити билатерална питања за условљавање Србије у преговорима о чланству у ЕУ и позвао га да подржи иницијативу да се отвори стални дијалог између Србије и Хрватске "с циљем проналажења свеобухватног и праведног решења за бројне друге проблеме".

"То значи да се оснује српско-хрватска комисија за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији 'Приватна својина и стечена права' у коме се јасно каже да ће свим грађанима и правним лицима бити заштићена и враћена права која су имали пре почетка рата, да се обнови рад некадашње југословенско-хрватске комисије за накнаду штете чији је циљ био да припреми нацрт споразума за уништену, оштећену и несталу имовину...", закључио је Линта.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару