Читај ми!

Пуповац: Уместо тужби, помоћ избеглицама

Поступак у Хагу поводом узајманих тужби за геноцид Хрватске и Србије је погрешно усмерење новца и енергије, које је требало уложити за решавање проблема избеглица, сматра Милорад Пуповац.

Потпредседник Самосталне српске демократске странке (ССДС) Милорад Пуповац, сматра да ни Хрватска ни Србија нису починиле геноцид у прошлом рату већ да се догодило етничко чишћење.

"Било би много боље да је сва та енергија усмерена на суђење за ратне злочине, с обзиром на то да су многи злочини остали некажњени", рекао је Пуповац у изјави за агенцију Танјуг.

Пуповац, такође, мисли да је било боље да је та политичка пажња која је посвећена процесу по узајманим тужбама Хрватске и Србије пред Међународним судом праве у Хагу, усмерена на положај Срба у Хрватској, што је, како каже, и дужност политичара обеју држава.

"Било би боље да је направљен корак ка обнови поверења и суочавања са ратним политикама и њиховим негативним последицама и страхотама које су остале иза тога. Овако су се Хрватска и Србија упустиле да правним путем покушају да докажу оно што се доказати не може, а истовремено настоје избећи оно што се избећи не би смело", рекао је Пуповац.

Конкретно, реч је о суздржавању од суђења за ратне злочине и осуда политика које су до тога довеле, појашњава Пуповац, који је председник Српског националног већа у Хрватској.

Овако, каже, свако гања своју истину у очекивању да ће суд дати за право да су и Хрвати и Срби били жртве, што је нешто што знамо.

"Међутим, Хрвати не желе да виде да су Срби били жртве и Срби не желе да виде да су Хрвати били жртве. А били су жртве. То је, нажалост, негативна страна тог процеса", каже Пуповац и додаје да је једина добра страна то што он није претерано медијски експониран.

Процес по узајамним тужбама за геноцид пред Међународним судом у Хагу ушао је у четврту недељу, а најављено је да ће трајати до 1. априла.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару