Читај ми!

Пицула: БиХ може да утиче на стабилност региона

Међународна заједница мора да помогне да се реши питање БиХ, каже хрватски члан Европског парламента Тонино Пицула. Дејтонски споразум изразито лош документ да би се на основу њега развила функционална држава модерних институција, оценио Пицула.

Члан Европског парламента из Хрватске владајуће Социјалдемократске партије (СДП) Тонино Пицула оценио је да је БиХ најкомплексније и најотвореније питање које може да утиче на стабилност региона.

Пицула је за ХТВ рекао да међународна заједница мора да помогне да се реши питање БиХ.

"Очито је да се БиХ сада налази у једној немогућој ситуацији", каже Пицула и оцењује да је Дејтонски мировни споразум био добар споразум о прекиду ватре, али да је то изразито лош документ да би се на основу њега развила функционална, вишенационална држава модерних институција и напредне привреде.

За разлику од највших европских званичника који тврде да будућност у БиХ зависи од договора домаћих политичара, Пицула верује да ситуација у БиХ може бити промењена само међународним посредством.

"Ако будемо од политичара у БиХ очекивали да они својом иницијативом покрену ствари са мртве тачке, још ћемо се дуго начекати", изричит је Пицула.

Пицула, као и његов колега у Европског парламенту из најутицајније опозицоне Хрватске демократске заједнице, Давор Стиер, сматрају да питање успостављања трећег, хрватског, ентитета у БиХ не сме да буде табу тема.

Пицула је, наиме, на прошлонедељној трибини о новом политичком приступу ЕУ у БиХ, рекао да је разговор о трећем ентитету легитиман, јер је хрватско питање у БиХ још отворено.

"Али Хрвати морају да пазе да га сами не затворе понављањем грешака из прошлости или инсистирањем на ономе што у овоме тренутку не могу да добију", рекао је Пицула.

Он трећи ентитет не сматра решењем и нуди нешто своје. "Ако хоћемо да преправљамо БиХ, кантонизујмо целу земљу, али учинимо то рационално", без бујања бирократије. "Остваримо тако и колективна и индивидуална права", позвао је Пицула.

Осврнувши се на изјаву председника Републике Српске Милорада Додика да је отцепљење Крима путоказ како РС треба да поступа у БиХ, Пицула је рекао да то "карикатурална изјава" која ништа неће променити у реалном односу снага.

Чак и по Дејтонском споразуму, каже Пицула, Република Српска не може да распише референдум о отцепљењу.

Иначе, у БиХ се ове седмице очекује долазак четири министра спољних послова ЕУ који би, како се најављује, лично требало да подрже настојање те земље да се приближи Унији, али и АТО-у.

У Сарајеву се очекује долазак министара Велике Британије Вилијама Хејга, Хрватске Весне Пусић, Аустрије Себастијана Курца и Мађарске Јаноша Мартоњија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару