Читај ми!

Ерјавец за јавност расправе у спору с Хрватском

Словенија ће учинити све да домаћа јавност буде упозната с расправом и аргументацијом за решавање спора о граници са суседном Хрватском, без обзира што Хрватска није позитивно одговорила на предлог Словеније да расправа буде јавна, каже словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец.

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је да се боји да ће усмена расправа на арбитражном суду у Хагу о граничном спору с Хрватском остати затворена, јер суседна држава за сада није позитивно одговорила на предлог Словеније да расправа буде јавна.

Без обзира на то, нагласио је шеф дипломатије, Словенија ће учинити све да домаћа јавност буде правовремено упозната с јавном расправом и аргументацијом за решавање спора о граници на копну и на мору са суседном Хрватском.

Ерјавец је агенцији рекао да мисли да би усмена расправа могла да буде у јуну и каже да Словенија сматра да би било добро да се и јавности обеју држава у спору путем усмене расправе упознају с аргументима с којима су изашле на арбитражу.

О току арбитражног поступка и словеначким припремама на арбитражу у среду је иза затворених врата расправљао и спољнополитички одбор словеначког парламента.

Како је изјавила председница одбора Јања Класинц, одбор је између осталог изразио чуђење због хрватског противљења да расправа на арбитражном суду буде отворена.

Љубљански лист Дело данас пише да ће Словенија наредне седмице арбитражном суду за решење граничног спора с Хрватском поднети још један одговор на наводе из хрватског противмеморандума (поднеска).

Трећи писмени одговор није био предвиђен, али се словеначка страна на њега одлучила, а суд га допустио јер је Министарство спољних послова оценило да је Хрватска у свом поднеску употребила неке "спорне документе", наводи престижни дневник и додаје да се више од тога од Министарства није могло сазнати.

Две стране, пише лист, имају различите погледе на ток усмене расправе која би пред арбитражом требало да уследи у јуну јер је Словенија предлагала да се изменама арбитражног споразума допусти отварање расправе како би је јавност могла да прати и преко интернета, на шта хрватска страна за сада није пристала.

Словенија ће сада у то покушати да увери Хрватску на вишем политичком нивоу.

Ерјавец је у последње време више пута потврдио да је Словенија добро припремљена на ток арбитражног поступка и да очекује повољну пресуду суда, која би требало да буде изречена 2015. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару