Деведесет мултимилионера у БиХ

"Сиромашна" БиХ има 90 мултимилионера, сваки има најмање 30 милиона долара, а сви укупно око девет милијарди. У Србији таквих богатуна има сто, а у Хрватској 280.

Иако се Босна и Херцеговина суочава с најдубљом економском и друштвеном кризом од рата наовамо, у последњих 12 месеци ова земља је добила пет нових мултимилионера чије је богатство процењено на капитал већи од 30 милиона долара, објавиле су данас бањалучке Независне новине.

"У БиХ живи 90 мултимилионера и то је раст за пет особа, или 5,9 одсто у односу на 2012. годину. Капитал с којим располажу процењује се на око девет милијарди долара", рекао је Фаузи Ахмад, директор комуникација у сингапурском седишту компаније "Велт икс", специјализоване за прикупљање информација о супербогаташима у целом свету.

Лист наводи да су имена ових супербогаташа остала непозната, као што је непознат и начин на који су стекли своје енормно богатство у време када је већина становништва у држави ушла у екстремно сиромаштво и бори се са основним егзистенцијалним проблемима.

Економски аналитичар Игор Гавран рекао је да не чуди што се појединци због овакве ситуације у БиХ екстремно богате. 

"То је типично за државе попут БиХ, са полудемократским и недемократским системом. Екстремно богатих је све више, као што је све више и екстремно сиромашних, средњи слој се губи. Врло је лако закључити да је један број њих до толиких средстава могао доћи на нелегалан начин", истакао је Гавран.

Он сматра да је међу 90 мултимилионера у БиХ најмање оних који се баве производњом и стварањем нових вредности.

"Претпостављам да највећи део њих својим богатством уопште не доприноси економском развоју земље", оценио је Гавран.

Социолог из Сарајева Есад Бајтал рекао је да нови подаци више нису ни шокантни.

"Ако их већ имамо 85, ако су ти и такви људи могли да покупе девет милијарди долара, онда и тих нових пет који су то покупили у месецима док народ вришти, није ни за какво чуђење. Ова петорица су тим лакше дошла до богатства, јер ни за оних 85 имена не знамо ко су, одакле су и на који начин су дошли до свог богатства", оценио је Бајтал, додавши да се ти људи вероватно "не баве ничим легалним".

У БиХ је у 2013. години, у поређењу с 2012, број супербогаташа порастао са 65 на 85, а укупна имовина са осам на девет милијарди долара.

На овај начин БиХ је дошла "на корак" од Србије, која у овом моменту има 100 супербогаташа (29. место у Европи), док је водећа у региону Хрватска, са 280 мултимилионера, и заузима 23. место на Старом континенту.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару