Читај ми!

Сарајево, прикупљање донација за политичаре

Демонстранти и данас протестовали испред Председништва БиХ у Сарајеву. Сарајлије прикупљале "донације" за политичаре и тражиле оставку федералне владе. Протести широм БиХ прерасли у састанке пленума грађана, одакле упућују захтеве локалним и кантоналним властима. Наставак демонстрација заказан за петак.

У Сарајеву су демонстранти и данас протестовали испред Председништва БиХ, где су захтевали оставку федералне владе. Нови протести најављени су за петак у подне, а у још неким градовима Федерације БиХ најављена су окупљања и активности пленума грађана.

Протести су завршени нешто пре 18 часова, након што је полиција почела да легитимише демонстранте.

Испред Председништва БиХ у Сарајеву окупило се више од 300 грађана који су блокирали саобраћај упркос полицијској забрани.

Грађани су између себе почели да прикупљају "донације" за политичаре. Испред зграде су бацали кованице и узвикивали: "Ако вам није доста, ево вам и од народа, ионако сте нам узели све". Демонстранти су носили транспаренте "Крух револуција", "Бандо, оставке" и "Нисмо ратовали да бисте нам ви крали паре".

На протестима није било инцидената, а полиција је након краће расправе са окупљенима успела да нормализује саобраћај, преносе медији у БиХ.

На заседању федералне влада закључено је да треба омогућити мирне протесте, али и инсистирати на утврђивању организатора насилног дела демонстрација и на ефикасном процесуирању, укључујући налогодавце.

Синоћ је у Сарајеву одржан и први пленум грађана како би били формулисани захтеви демонстраната и упућени властима, али тај посао није завршен јер су просторије биле претесне да приме све заинтересоване. Зато ће се нови пленум грађана, заказан за петак, одржати у Олимпијској хали "Зетра".

Оно што се током једносатног пленума могло чути јесте тражење социјалне правде и праведнијег друштва, боља расподела капитала и имовине, као и изричит став да је разлог изласка на улице социјално-економске природе.

И у другим градовима Федерације демонстрације су прерасле у састанке пленума грађана, одакле се захтеви упућују локалним и кантоналним властима.

Тако је данас у Бугојну одржан већ други састанак пленума, где су усвојени захтеви властима. Између осталог, тражи се да експерти прате ревизију рада јавних предузећа, потпуно укидање разних накнада и дневница општинским одборницима, да би се средства преусмерила у социјалне сврхе, као и да се у нове надзорне и управне одборе јавних предузећа именују кадрови са бироа за запошљавање. Тражи се и да се од 1. марта отвори јавна кухиња.

И грађани Фојнице изабрали су данас групу грађана која је начелнику општине Салкану Мерџанићу пренела захтеве, а тако је било и у Завидовићима где се тражи оставка општинског начелника и одборника, отказ за све његове помоћнике, као и да се на те функције именују они које народ предложи.

У Тузли је пленум грађана своје захтеве упутио Скупштини Кантона, од које траже да у року од 72 сата обустави исплату такозваног "белог хлеба", односно плате премијеру и министрима за период након престанка вршења дужности. Тражи се именовање експертске владе, у сарадњи с пленумом, која треба да буде састављена од стручних, нестраначких и некомпромитованих чланова.

Ако захтеви не буду испуњени, демонстрације ће бити настављене.

И у Мостару се синоћ састао грађански пленум где су учесници истакли незадовољство социјалним стањем и тражили оставку кантоналне владе, ревизију приватизације... Конкретни захтеви нису усвојени, па ће се протести и седнице пленума наставити.

За Владу Посавског кантона, на првом пленуму грађана у Орашју, формулисани су захтеви међу којима су сузбијање мита, корупције и непотизма у органима власти, ревизија приватизације, запошљавање стручних и образованих људи...

На протестима заказаним за петак захтеви ће бити предати, а ако не буду усвојени, тражиће се да кантонална влада поднесе оставку.

И грађани Бугојна су такође заседали у пленуму и намеравају да у петак, када заседа Општинско веће, предају своје захтеве властима.

У том граду појавила се и друга група која је упутила писмо медијима с потписом "Грађани Бугојна", а која се противи протестима и залаже за решавање проблема договорима, пренели су медији у БиХ.

Мање групе грађана окупиле су се у Тузли, Живиницама, Челићима, Травнику.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару