Зеница, муџахедини обучавали полицајце

Двојица египатских муџахедина ангажовани 1996. да обучавају полицију Зеничко-добојског кантона. Један од њих сада предаје у више исламских школа и организује скупове подршке Муслиманској браћи испред египатске амбасаде у Сарајеву.

Полицајце Зеничко-добојског кантона (ЗДК) обучавала су 1996. године двојица муџахедина из Египта - осуђени терориста Имад ел Мисри и Абу Мина, открио је за Глас Српске извор близак безбедносним агенцијама.

Према његовим речима, обуку је организовао посланик СДА у парламенту БиХ Шемсудин Мехмедовић, у време док је био министар унутрашњих послова Кантона.

"Он их је лично ангажовао. Мехмедовићеву директну наредбу о ангажовању Ел Мисрија и Абу Мине, као инструктора за обуку полицајаца МУП-а ЗДК, у дело су спровели тадашњи начелник Полицијске управе Маглај Нијаз Софтић и командир станице Бего Мушић", истакао је извор Гласа.

Обука је, додао је, трајала неколико месеци, и све време, до њеног завршетка, инструктори су били Ел Мисри и Абу Мина.

"Ел Мисри је био шејх, идејни верски вођа одреда "Ел муџахид" у БиХ. Он се још током рата у БиХ састајао са Мехмедовићем, који је у то време био начелник Полицијске станице у Тешњу и касније начелник Центра безбедности Добој, са седиштем у Тешњу", рекао је саговорник листа.

Напомиње да је Ел Мисри у БиХ стигао из Саудијске Арабије за време рата, до 1997. године живео је у сарајевској општини Нови Град, затим у општини Ново Сарајево, а од 2000. године борави у Горњој Бочињи, у општини Маглај.

Ел Мисри у БиХ и данас јавно делује, пише Глас. Организује митинге подршке египатској опозицији и радикалном удружењу Муслиманско братство и протестује са Египћанима пред њиховом амбасадом.

Предаје на Гази Хусрев-беговој медреси у Сарајеву, на факултетима исламских наука у Сарајеву и Травнику, и на Исламској педагошкој академији у Зеници.

"Његова програмска књига вехабијског покрета "Схватања која требамо исправити" објављена је у јесен 1993. године у Травнику. Све оно што је написао идеолошки и религијски је утицало на то да је дошло до сукоба између Бошњака због различитих интерпретација ислама", истакао је извор Гласа.

Подсетимо, према неким медијима, Ел Мисри је директно одобрио напад на америчку амбасаду у Сарајеву.

Агенти ФБИ-ја и полицијске агенције у БиХ сумњају да је некадашњи верски вођа злогласног одреда "Ел муџахид" био главни инспиратор напада, у којем је вехабија Мевлид Јашаревић био само "извођач радова", тврдили су неки извори.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару