Читај ми!

Фајон: Протести огледало друштва БиХ

Демонстрације у БиХ су последица вишегодишњег незадовољства грађана и представљају огледало друштва, оценила посланица Европског парламента Тања Фајон. Истовремено, оне су знак буђења грађана који свој очај изражавају на улицама, сматра Фајон.

Посланица у Европском парламенту Тања Фајон сматра да демонстрације у Федерацији БиХ "представљају огледало босанског друштва и истовремено знак буђења грађана који свој очај изражавају на улицама".  Позвала је да се избегне насиље током демонстрација.

"Захтеви демонстраната последица су вишегодишњег незадовољства грађана Босне и Херцеговине", рекла је Фајон за сарајевски портал Klix.ba.

Према њеним речима, изражавање тог незадовољства свакако њихово право "и управо интеракција између цивилног стуба и власти говори о квалитету и зрелости једног друштва".

Навела је да је током последње посете у Сарајеву упозорила да политичари у БиХ губе кредибилитет и поверење грађана, и да држава заостаје када је у питању процес интеграције у ЕУ.

Фајон је оценила да је потпуно разумљиво то што су грађани изгубили поверење у функционалност система и целокупну власт и што захтевају смене.

"У њиховим захтевима се крије жеља за бољим животом, бољим социјалним и економским условима, за правдом и поштењем. Слободно можемо рећи да ови захтеви потврђују жељу грађана БиХ да што пре постану део Европске уније", рекла је посланица Еевропског парламента.

Фајон је напоменула да, ако постоји светла тачка ових протеста, онда је то прекорачење етничких и националистичких разлика и уједињеност држављана Босне и Херцеговине када су у питању захтеви који се тичу свакодневног живота просечног грађана.

"Сматрам да је се босанским политичарима пружила прилика да саслушају и чују захтеве грађана и тиме покажу своју одговорност за светлију будућност БиХ. У исто време, позивам лидере у БиХ да озбиљно анализирају захтеве грађана и да им се у потпуности посвете. Управо то је њихова улога и њихова морална дужност", закључила је Фајон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару