Опозиција у РС за ванредне изборе

Лидер СДС-а Младен Босић позвао је председника РС Милорада Додика и друге институције "да размисле о могућности да поднесу оставке и да на тај начин отворе процес превремених избора како би онемогућили немиле догађаје по РС". Додик: Може превремени али да важе до редовних у БиХ.

Опозициона Српска демократска странка (СДС) предложила је да се спроведу превремени избори у Републици Српској (РС).

Лидер СДС-а Младен Босић позвао је председника РС Милорада Додика и друге институције "да размисле о могућности да поднесу оставке и да на тај начин отворе процес превремених избора да би онемогућили немиле догађаје по РС".

Босић каже да су и грађани у РС оправдано незадовољни, да се део њих солидарише с демонстрантима у Федерацији БиХ, али, да не би направили штету, нису излазили на протесте.

Истовремено, он је нагласио да његова странка не подржава измене Изборног закона БиХ, које је предложила Социјалдемократска партија из Федерације, јер би се тиме надлежности с РС пренеле на ниво БиХ.

Босић сматра и да се власт РС заварава тиме што грађани не излазе на протесте и каже да су грађани у РС незадовољнији што се тиче социјалног и економског положаја од оних у Федерацији, а да "Милорад Додик и власт РС забадају главу у песак и понашају се као нојеви, не желећи да прихвате ту чињеницу".

По њему, осам месеци до редовних избора, сувише је дуг рок да би се могла обезбедити социјална и економска стабилност у РС, пренела је Фена.

Такође, и председници других опозиционих странака - Српске радикалне странке, Нове социјалистичке партије и Српске напредне странке позвали су данас Владу РС да, због тешке економске ситуације, поднесе оставку, а да се на свим нивоима у БиХ распишу превремени избори, објавио је Дневни аваз.

Додик је данас оценио да су протести у ФБиХ политички мотивисани и да је захтев за расписивање ванредних избора на територији целе БиХ неприхватљив.

Влада ФБиХ позвала је јуче све политичке субјекте на усвајање измена прописа и доношење одлуке о одржавању ванредних избора у БиХ.

Социјалдемократска партија (СДП) Босне и Херцеговине припремила је и у парламентарну процедуру упутила измене и допуне Изборног закона БиХ, којима би било омогућено одржавање ванредних избора, због нереда који већ данима трају у једном од ентитета - Федерацији БиХ.

Предложеним изменама и допунама предвиђено је да у изузетним околностима у БиХ, Парламентарна скупштина може да донесе одлуку о одржавању ванредних непосредних избора за избор чланова органа власти на свим нивоима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару