Додик: Неприхватљиви ванредни избори

Захтев за расписивање ванредних избора на територији целе БиХ неприхватљив, рекао је председник РС Милорад Додик, истичући да вандализам и проблеми у Федерацији нису разлог за изборе.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су протести у Федерацији БиХ политички мотивисани и да је захтев за расписивањем ванредних избора на територији целе БиХ неприхватљив.

Политичке снаге из ФБиХ траже ескалацију немира на нивоу целе БиХ, у РС је ситуација стабилна и мирна и вандализам и проблеми у Федерацији нису разлог за одржавање ванредних избора у целој земљи, рекао је Додик за Глас Српске.

"Од почетка догађаја покушава да се наметне прича да је наводно у БиХ нешто проблематично са становишта онога што се дешава у Федерацији, а упорно избегавају да кажу да је проблем у неколико федералних кантона где је срушена влада и то тамо треба решити. Органи на нивоу целе БиХ, колико видим, функционишу", рекао је Додик реагујући на захтеве из Федерације да због новонастале ситуације у целој земљи буду одржани ванредни избори.

"То је неприхватљив предлог, а то што су неки запалили зграду Председништва БиХ нека је друга прича сарајевске чаршије, а не односа у БиХ", објаснио је Додик.

Председник РС је нагласио да је у атмосфери овако нагомиланих проблема у Федерацији, Српска стабилна и мирна и да разуме све што се дешава.

"РС је свесна да има проблема, али ти проблеми нису разлог за ванредне изборе нити су разлог за рушење. Треба ићи на редовне изборе и завршити ту причу", рекао је Додик, подсетивши да се избори одржавају у октобру и да до тада треба припремати демократску атмосферу, а не правити ванредну ситуацију.

Влада ФБиХ позвала је јуче све политичке субјекте на усвајање измена прописа и доношење одлуке о одржавању ванредних избора у БиХ а предлог измена закона би требало данас да буде упућен Парламенту БиХ на усвајање по хитном поступку.

"Ако измене не буде могуће усвојити у кратком року, високи представник Валентин Инцко треба да их наметне", рекао је јуче федерални премијер Нермин Никшић после преговора са демонстрантима у Сарајеву.

Овакав став заузело је у недељу руководство бошњачке Социјалдемократске партије, а да би ванредни избори били добри за БиХ сматра и такође бошњачка Странка демократске акције као и члан Председништва БиХ из редова тог народа Бакир Изетбеговић.

Из Министарства унутрашњих послова РС јуче је саопштено да је стање безбедности у Српској задовољавајуће и да није забележен ниједан инцидент протеклих неколико дана, иако су и у том ентитету позиви за протесте били активни путем друштвених мрежа, али су и отказивани.

Начелник Центра јавне безбедности Источно Сарајево Раденко Васиљевић рекао је да се прате дешавања у Сарајеву, нагласивши да је разговарао са навијачким групама и да нико нема вољу да подржи такве скупове на простору тог града.

Протест је одржан јуче једино у Приједору, где је делегација протестаната градоначелнику Марку Павићу уручила списак захтева, па је договорено да се у петак поново разговара о питањима која су поставили.

Портпарол Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Максида Пирић каже да Изборни закон БиХ не познаје институт ванредних избора и да овом тренутку, без измене законских оквира, није ни могуће да буду спроведени.

Подсетила је да се редовни избори расписују у мају ове године, а ако би се и распустио неки орган власти у складу са законом, и расписали превремени избори, дошло би до одређених поклапања.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару