Читај ми!

Сарајево, полиција у цивилу тукла грађане?

На синоћним демонстрацијама у Сарајеву дошло до туче. Очевици тврде да су младиће претукли полицијци у цивилу, преноси "Бета". Министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић тврди да, због "сулудог" закона, током демонстрација широм Федерације БиХ у петак није располагао ни са једном релевантном информацијом.

Неколико демонстраната у Сарајеву потукло се синоћ, након чега их је растерала група мушкараца која је изашла из "аудија", пренели су сарајевски медији. Међутим, како јавља Бета, мушкарац који је присуствовао инциденту тврди да су из "аудија" изашли полицајци у цивилу који су тукли демонстранте.

Очевидац тврди да је претходно слушао разговор неколико припадника специјалне полиције који су комуницирали преко мотороле и договарали се да претуку групицу грађана, наводи Бета.

"Пришао је полицајац у цивилу, руковао се с једним од специјалаца и видели смо му моторолу у џепу од јакне. Затим је рекао специјалцима 'сада ће доћи ови моји да их набубају'. После пар минута стигао је 'ауди Q7'", рекао је младић који је присуствовао инциденту.

Тврди да је полицајац у цивилу почео да туче једног демонстранта, а затим су, каже, и други из "аудија" изашли и почели да ударају преостале демонстранте.

"Специјалци су стајали са стране и гледали како им колеге у цивилу обављају посао. Нисам био сигуран да ли су некога угурали у 'ауди Q7' јер се све брзо одвило. Ауто је пуним гасом одјурио и више никога није било на улици, тако да се саобраћај могао аставити", саопштио је сведок медијима", испричао је очевидац.

Незадовољни грађани у Федерацији БиХ данас у подне су наставили протесте. Најављују наставак демонстрација све док Федерална влада не поднесе оставку.

Министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић тврди да током рушилачких демонстрација у више градова Федерације, у петак, није располагао ни са једном релватном информацијом.

Радончић је у изјави за БХ радио 1 рекао да према важећем закону, који сматра сулудим, МУП Кантона Сарајево, Федерална управа полиције, СИПА или ОСА не смеју да упознају Министарство безбедности са својим оперативним сазнањима.

"Чак и ових дана у врло драматичним дешавањима не добијам ни један оперативни податак, од било које наше агенције за спровођење закона, полиције или обавештајне слузбе, нити су они то по закону обавезни", прецизирао је Радончић.

Радончић је оценио да је реч о социјалном побунама и револту грађана, али не и удар на уставно-правни поредак. "Нико није тражио укидање Босне и Херцеговине, него њено спасавање од лоше власти", навео је министар безбедност БиХ.

Неколико хиљада грађана Сарајева протестовало је јуче пети дан, а у вечерњим сатима експлозивна направа детонирала је испред "Скендерије".

Незадовољни грађани су на демонстрацијама затражили оставку председника Владе Федерације БиХ Нермина Никшића.

Федерални премијер изјавио је, међутим, да неће дати оставку, односно да ће одступити с функције ако на његово место дође неко бољи од њега, и истакао да неће дозволити безвлашће.

Никшић је рекао да ће данас у парламент бити упућен предлог за измене Изборног закона по хитном поступку, како би се могли организовати превремени избори у Федерацији БиХ.

Радончић је, међутим, оценио да не треба пристати на расписивање ванредних избора у БиХ јер је то "нова замка државне мафије која на сваким изборима краде гласове".

"Грађани 20 година нису могли да мењају власт, јер је власт крала на изборима, будући да има своје изборне комисије", рекао је Радончић у интервјуу за сарајевску ТВ1.

Ситуацију у Федерацији коментарисао је и премијер Србије Ивица Дачић, који је рекао да Србија не жели да се меша у унутрашње ствари БиХ, већ да се проблеми решавају договором и без сукоба.

Милановић: У Мостару умало није дошло до убијања

Хрватски премијер Зоран Милановић, који је у суботу боравио у Мостару и састао са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом, тврди да је мало фалило да у том, иначе, подељеном граду не дође до убијања.

Милановић је током бравка у Мостару прозвао Европску унију због одуглавчења у доношењу решења за БиХ.

"Мора се донети одлука шта са БиХ, а не постављати јој немогуће услове за преговоре", рекао је Милановић који је, објашњавајући зашто је, након рушилачких демонстрација посетио Мостар, а не Сарајево, додао да га у Сарајево нико није ни звао.

Председник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић сматра да социјалне немире у Федерацији БиХ неко покушава да злоупотреби у политичке сврхе, однсно да се, како каже, бошњачка димензија бунта покушава пренети међу Хрвате.

"Видели сте неке мудре главе које излазе с предлозима да се угасе жупаније, како би то, наводно, растеретило Федерацију БиХ. Поручујем им да се то никада неће догодити", поручио је Човић у интервјуу Вечерњем листу.

У међувремену, хрватске институције у Мостару су организовале Штаб с циљем да се сачува мир у том подељеном граду, пише загребачки Вечерњи лист, у издању БиХ.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић је увидом у ситуацију и обиласком институција које су биле мета демонстраната одлучио да заједно са својим сарадницима, а на основу процена, одлучи да до даљег Градска упава не ради

Бешлић је најавио и увођење ванредног стања, уколико се у Мостару понове нереди или у случају претње по безбедност.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару