Читај ми!

Алојзије Степинац ускоро светац?

Загребачки бискуп и кардинал Алојзије Степинац, кога су комунистичке власти 1946. године осудиле за сарадњу са усташама, биће проглашен свецем, пишу хрватски медији.

Префект ватиканске Конгрегације за свеце кардинал Ангело Амато рекао је на миси у цркви св. Јеронима у Риму да је надлежна лекарска комисија утврдила случај чудесног оздрављења по заговору блаженог Алојзија Степинца и да је о томе обавестио папу Фрању, јављају хрватски медији.

Такво Божје чудо је био последњи услов за канонизацију Степинца, односно, очекује се да сада одлуку о томе донесе пленум Конгрегације, а потом би уследио папин декрет са датумом канонизације, после које ће Католичка црква поштовати некадашњег загребачког бискупа и кардинала као свеца, пишу медији.

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић вечерас је, предводећи мису у Загребу, истакао како су Црква и хрватски народ нераздвојно обележени животом и светошћу блаженога Алојзија Степинца, преноси Јутарњи лист.

Кардинал је подсетио да се Алојзије Степинац посебно заузимао за породицу као темељ друштва, преноси лист.

Алојзије Степинац био је загребачки бискуп и кардинал пред почетак Другог светског рата, а чим је формирана Независна Држава Хрватска (НДХ) састао се са поглавником Антом Павелићем и новој усташкој држави дао је пуну подршку.

У мају 1943. године обавестио је папу Пија XII да је у НДХ покрштено 250.000 православних Срба, а био је потпуно упознат са погромом јевреја, Срба и осталог некатоличког становништва у НДХ, као и са постојањем концетрационог логора Јасеновац, чему се никада јавно није противио.

По завршетку Другог светског рата одбио је да подржи нову власт, замерајући јој што, осим осталог, прогони католичко свештенство и Цркви одузима имовину. Нове власти у Хрватској два пута су га хапсиле и истраживале његову повезаност са усташким режимом.

На другом суђењу, 1946, на којем је осуђен на 16 година затвора са присилним радом, бранио га је адвокат Здравко Политеа, које је пре рата бранио Јосипа Броза Тита на такозваном "бомбашком процесу".

Неколико година провео је у затвору у Лепоглави, а до краја живота 1960. био је у некој врсти кућног притвора у родној кући у Крашићу на Жумберку, где је и умро од последица упале бубрега.

Када је у Хрватској дошао на власт ХДЗ Фрање Туђмана, суђење Алојзију Степинцу проглашено је за монтирани процес против хрватског народа и католичке цркве.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару