Читај ми!

Бриселски поглед на Сарајево

Министри спољних послова ЕУ вечерас у Бриселу расправљају, поред осталог, и о ситуацији у БиХ, а састанку присуствује и Иван Мркић. Догађаји у Босни су "позив на узбуну за нас у ЕУ и међународној заједници", изјавио шеф дипломатије Велике Британије Вилијем Хејг.

Шефови дипломатија Европске Уније вечерас у Бриселу расправљају и о ситуацији у Босни и Херцеговини, а састанку присуствује и шеф српске дипломатије Иван Мркић.

Талас протеста у БиХ био је данас тема у Бриселу, уз кризе у Украјини и Сирији.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон каже да је време да лидери у БиХ почну да решавају нагомилане социјалне и политичке проблеме.

"Најважније је да се политичко руководство у БиХ ухвати у коштац не само са политичком, већ и економском ситуацијом и стварним проблемима грађана. Има пуно лидера у БиХ, време је да покажу лидерство и ми ћемо их подржати", поручује Кетрин Ештон.

Министар спољних послова Велике Британије Вилијем Хејг каже да су догађаји у Босни "позив на узбуну за нас у ЕУ и међународној заједници".

"Треба да усмеримо више напора и помогнемо БиХ да напредује ка чланству у ЕУ и НАТО и избегне стагнацију", сматра Хејг.

У вечерњем делу састанка европским министима придружио се министар спољних послова Србије и други министри земаља кандидата.

Србија чини све да помогне стабилност у окружењу, рекао је Иван Мркић.

"Нама је у првом плану да регион буде стабилан и да може да се концентрише на развој, а не да се производе политички проблем и разне запаљиве ситуације", истакао је Мркић.

Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић заложила се за посебан приступ БиХ, који би омогућио да и ова земља напредује у европским интеграцијама.

"Уместо да се чека да се реше сва политичка питање, важно би било да процес почне и да се унутар њега решавају специфичне теме", наводи Пусићева.

БиХ је једина земља западног Балкана која још није ни поднела захтев за чланство у ЕУ.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару