Читај ми!

Оставке у БиХ, бомба пред Скендеријом

У Федерацији БиХ настављени протести грађана незадовољних животним стандардом и понашањем политичких елита. Две особе повређене у Сарајеву.

23.00 - Експлозивна направа детонирала испред сале "Скендерија". Нема повређених, причињена материјална штета, потврдила полиција у Сарајеву.

20.31 - Кетрин Ештон и Штефан Филе најавили долазак следеће недеље у Сарајево.

18.25 - Већина демонстраната у Сарајеву се разишла, али једна група и даље протестује.

16.40 - Двојица демонстраната лакше повређена у центру Сарајева, када је у масу улетео џип "хамер". Повређени пребачени у Хитну помоћ. Инцидент пријављен полицији. Возач негира да је ударио демонстранте.

15.30 - Преговарачи напустили зграду федералне владе. Премијер Нермин Никшић одбио да поднесе оставку и поручио да ће предложити измену закона којим би били омогућени ванредни парламентарни избори.

14.40 - Представници демонстраната ушли у зграду федералне владе. Влади Федерације дали рок до 19 сати да поднесе оставку и најављују формирање комитета за нормализацију у коју би се укључили нестраначки лидери.

14.10 - Тузла: Више од стотину грађана поново пред спаљеном зградом кантоналне владе упутили поруке против корупције, незапослености и партократије у држави.

13.55 - Окупљени испред федералне владе траже од политичара да изађу из зграде, јавља извештач РТС-а.

13.10 - Почели протести у Сарајеву и Мостару. Грађани у Мостару позивани да се не окупљају, јер демонстрације нису пријављене полицији.

12.30 - У очекивању нових протеста функционери и сви запослени у Председништву БиХ напустили зграду у центру престонице.

Грађани широм Федерације БиХ наставили су протесте незадовољни животним стандардом и понашањем политичких елита. Демонстранти у Сарајеву захтевају оставку федералне владе. Мирни протести у Грачаници, Калесији, Лукавцу, Живиницама и Тузли. Протест у Мостару је завршен, пошто је око хиљаду окупљених изнело своје захтеве.

Након тродневних протеста грађана премијери кантоналних влада у Зеници, Тузли и Сарајеву поднели су оставку. Синоћ је оставку поднео и премијер Унско-санског кантона (УСК) Хамдија Липовача.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић није спреман да поднесе оставку, док његов колега који заступа Хрвате у трочланом председништву Жељко Комшић тврди да би оставку поднео и да би за њега то било велико олакшање.

Иначе, у Федерацији БиХ има десет кантона, а грађани поред осталог траже укидање кантона и смањивање обимне државне администрације.

Владајуће политичке партије, Странка демократске акције (СДА) и Социјалдемократска партија (СДП) БиХ, саопштили су да су "у оваквој ситуацији ванредни избори једина опција", иако Устав БиХ не предвиђа могућност ванредних избора.

Како би се одржали ванредни избори, најпре се у парламенту морају усвојити амандмани на законе, којима би се омогућило одржавање превремених избора.

Грађани траже оставку свих влада, и формирање владе експерата који нису страначки опредељени.

Демонстранти захтевају смањење плата и накнада политичарима, транспарентност јавне потрошње, усвајање закона о пореклу имовине, процесуирање осумњичених за злоупотребу власти.

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко рекао је да су се разлози за протесте "годинама гомилали, али је након рата људима мир био драгоцен", да "узроци постоје већ годинама" и да су то социјалне неправде.

"Све је више оних чији је положај врло тежак, док је мањина богата. За неке од ових људи народ мисли да новац нису стекли регуларним путем и ту има посла за тужилаштво", рекао је Инцко Јутарњем листу.

Протести у Федерацији започели су пре неколико дана у Тузли из, како се тврди, чисто социјално-економских разлога, а већ сутрадан они су се претворили у рушилачке демонстрације у том граду, али и у Бихаћу, Мостару и Сарајеву где су гореле зграде локалних, федералних институција, па и Председништва БиХ.

Такође, протеклих дана одржани су скупови у неким градовима у Републици Српској, као што су Бијељина, Приједор и Бањалука.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару