Читај ми!

Инцко: Да су били ефикасни не би их палили

Протести у БиХ су комбинација социјалног бунта и лоше ефикасности кантоналних власти које су и биле нападнуте, каже високи прдставник за БиХ Валентин Инцко. Да су били ефикасни, не би их палили, рекао је Инцко за загребачки "Јутарњи лист".

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко изјавио је да су се разлози за протесте у тој земљи "годинама гомилали, али је након рата људима мир био драгоцен", да "узроци постоје већ годинама" и да су то социјалне неправде.

"Све је више оних чији је положај јако тежак, док је мањина богата. За неке од ових људи народ мисли да нису новац стекли регуларним путем и ту има посла за тужилаштва", рекао је Инцко загребачком Јутарњем листу.

"Дакле, то је била комбинација неколико ствари, социјалног бунта и можда лоше ефикасности кантоналних власти које су биле нападнуте", рекао је аустријски дипломата у интервјуу под насловом "Високи представник - Федерација БиХ има око 150 министара! Да су били ефикасни, не би их палили".

Говорећи о протестима у Тузли, Сарајеву, Зеници, Мостару и Бихаћу, он осудио насиље, додајући да је "с друге стране, право на мирне демонстрације основно демократско право" и да људи "имају право да достојанствено протестују".

У интервјуу објављеном на интернет-страници Јутарњег листа, Инцко је истакао специфичност горажданског кантона, где постоји неколико великих фирми и све раде, али се и тамо протестовало, мирно и достојанствено "јер су и они разочарани неефикасношћу кантона, односно жупанија и општина".

"У Тузли је све и почело, тамо је кап прелила чашу: претерана употреба силе против демонстраната и непостојање дијалога, па су се и људи из других градова почели солидарисати јер су знали да је и њихова ситуација иста или слична. Само што је Тузла пре била просперитетна јер је имала руднике и фабрике", рекао је Инцко.

"Истрага ће установити да ли неко треба да одговара, и ја то не бих коментарисао, једино што желим да упозорим јесте да се људи, који су прошли рат, боје употребити силу. Помиње се чак 60 повређених полицајаца", рекао је Инцко.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару