БиХ, бунт или спонтано окупљање грађана

Протести у БиХ кренули су из некадашњег симбола социјалистичког напретка, а сада регије пропалих фирми. Социолози констатују да се грађани најпре буне против оних који су им најближи. Спонатано организовање због нагомиланог незадовољства, била је логична реакција на стање, поручују политиколози.

Док се пажљиво ослушкују реакције и из Босне и региона, социолози анализирају узроке и услове у којима је дошло до масовних, а касније и насилних демонстрација.

Није случајно што су протести кренули из традиционално индустријског, најмногољуднијег, тузланског кантона - некадашњег симбола социјалистичког напретка, а сада регије пропалих фирми.

Иако тврде да су незадовољни свим нивоима власти, грађани се најпре буне против оних који су им најближи, констатују социолози.

Слободан Цвејић са Филозофског факултета у Београду каже да је на делу сукоб између друштва и државе и да није чест случај у ком се види тако јасно експонирана суштина проблема.

"Ово јесте на неки начин једна примитивнија форма демократије на делу, људи се боре за оно што мисле да је њихово, протестују против лошег управљања, против корупције, непотизма, то су све феномени о којима се прича у региону, али тамо је то њима при руци", каже Цвејић.

Нагомилано незадовољство у земљи са 550.000 незапослених и спонтано организовање, била је логична реакција на стање, поручују политиколози. Упозоравају да ће, уколико не буде било социјалног дијалога, протести бити злоупотребљени.

Професор Факултета политичких наука у Београду Зоран Стојиљковић каже да је бунт социјални одраз незадовољства непромењено лошом или све лошијом ситуацијом.

"Бојим се у овој ситуацији, имајући у виду силину насиља које је показано, чудне реакције попут уништавања докумената. Шта може да буде политичка цена свега тога, да ли се могу артикулисати у једној одговорној процедури социјални захтеви и политичка елита учинити одговорном, или ће то бити диван простор за сваку врсту радикализма", објашњава Стојиљковић.

Изблиза, слика изгледа нешто другачије - у Сарајеву поручују да није реч о спонтаном револту грађана.

"Бунт би био оног тренутка да смо видели десетине хиљада грађана Сарајева који мирно протестују због оправданих разлога, али како ово није случај, овде је реч о једном хулиганском нападу на државну имовину, а не ни у ком случају на смену ове или оне владе", сматра Сања Владисављевић из сарајевског Центра за културу дијалога.

И политиколози и социолози су сагласни да се оваква дешавања не могу извозити, али да може да постоји ехо ефекат, а свака држава, тврде, треба да покаже спремности да на њега реагује.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару