Читај ми!

Сарајево, пуштени ухапшени демонстранти

Мирни протести у Сарајеву и Бихаћу. У Сарајеву пуштени сви демонстранти који су ухапшени претходних дана. У Бихаћу окупљени захтевали оставку кантоналног премијера. Ако ситуација ескалира, требало би размислити о слању трупа ЕУ у БиХ, каже Валентин Инцко.

19.15 - Из зграде Кантоналног суда пуштено преосталих десет демонстраната, пошто је суд оценио да нема основа да буду задржани у притвору, јавља Klix.ba.

16.40 - Један 17-годишњак пуштен из притвора, након чега је замолио окупљене да не бацају камење, показујући им повреде које је задобио. Демонстранти блокирали Титову улицу у центру Сарајева.

16.10 - Демонстранти у Сарајеву дали ултиматум за ослобађање притворених. Прете блокадом читавог града, уколико приведени не буду пуштени за 20 минута.

16.05 - Бихаћ: Представници покрета "Босанско пролеће" предали захтев за смену кантоналне владе на челу са премијером Хамдијом Липовачом. Након тога су се разишли.

14.50 - Демонстрације настављене испред кантоналног тужилаштва. Kако наводи портал Kликс, специјалаци који обезбеђују зграду скинули кациге и одложили штитове, што су окупљени поздравили аплаузом.

14.20 - Сарајево: Група демонстраната испред Полицијске управе затражила пуштање ухапшених демонстраната. Разишли су се након што им је шеф полиције рекао да се у тој станици не налазе ухапшени и да је приведено само десет особа, јавља репортер РТС-а.

13.50 -  На главном градском тргу у Бихаћу грађани траже оставку кантоналног премијера Хамдије Липоваче. 

13.30 - Хрватски премијер Зоран Милановић допутовао у Мостар.   

Грађани Босне и Херцеговине незадовољни економском и политичком ситуацијом у Федерацији, одржали су нове протесте. 

Кантонални суд у Сарајеву пустио је све демонстранте који су ухапшени претходних дана, пошто је закључио да нема основа да буду задржани у притвору. После тога, окупљени су се разишли.

Учесници протеста у Сарајеву претходно су блокирали главне улице у центру града, захтевајући да се ослободе приведене особе.

Раније поподне окупљеним грађанима обратио се, до тада, једини ослобођени 17-годишњак који тврди да га је полиција у притвору злостављала.

"Ударили су ме у подруму, након што нисам хтео да одговорим њихово питање ко је палио", рекао је демонстрантима младић који се представио као Харун Чехајић.

Он каже да је међу приведенима било још двоје 17-годишњака и троје 18-годишњака.

На протесту, који је почео испред зграде Председништва БиХ у подне, било је више стотина грађана, међу њима родитељи и рођаци приведених.

Поједини медији јавили су да су неки полицајци скинули кациге и спустили штитове, што је наишло на аплауз међу демонстрантима.

Неколико стотина Сарајлија протестовало је у суботу увече испред зграде Председништва БиХ. 

Демонстранти су протеклих дана захтевали смањење плата и накнада политичких функционера на свим нивоима власти.

Траже и укидање прихода по престанку функције, као и распродају нових возних паркова и инвестирање у фабрике које су у стечају.

Учесници протеста траже усвајање закона о пореклу имовине, процесуирање осумњичених за злоупотребу власти, поништавање свих незаконитих приватизацијских уговора и утврђивање надлежности одговорних.

Инсистирају и да се формира независна антикорупцијска комисија. Причињену штету током протеста треба, према њиховом мишљењу, наплатити из дела прихода намењених паушалима представника власти.

На главном градском тргу у Бихаћу окупљени грађани захтевали су оставку кантоналног премијера Хамдије Липоваче.

Представници покрета "Босанско пролеће" предали захтев за смену кантоналне владе. Након тога су се разишли.

Липовача, за кога се ових дана није знало где се тачно налази, у БиХ или Хрватској, одбија да поднесе оставку и оптужује председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића да је организовао нереде у Федерацији.

Он је на конференцији за новинаре у Бихаћу рекао да, иако грађани од њега то оЧекују, његова влада неће доносити одлуке само зато што то неко од њих тражи и додао да је тој влади "шеф" кантонална скуштина.

"Или ћемо оставке поднети сви, или нико", рекао је Липовача, који тврди да није бежао у Хрватску, како су то тврдили неки медији, па и полиција.

У изненадној посети Мостару био је хрватски премијер Зоран Милановић, који је разговарао са председавајућим Савета министара БиХ Вјекославом Бевандом.

Милановић је рекао да је дошао у Мостар како би дао подршку смиривању стања у БиХ, након вишедневних протеста у низу градова Федерације.

Према његовим речима, БиХ треба што пре је могуће да добије европску перспективу, а ако се то не догоди, упозорио је да ће протести бити настављени и убудуће.

"Хрватској то није у интересу", поручио је Милановић који сматра да "БиХ нема шансе ако не почне свој процес прилагођавања ЕУ".

Скупови у Бијељини

Стотинак грађана окупило се данас испред зграде градске управе у Бијељини, протестујући против локалне власти, јавила је Телевизија БН, али је одржан и "контрамитинг".

Грађани су узвикивали: "Лопови, лопови!", "Лопови, напоље!". Истовремено, само десетак метара даље, испред зграде Центра за културу, друга група грађана је узвикивала: "Србија, Србија!", "Много сте смешни"!, "Бијељина је Србија, никад Федерација!".

На улици су биле јаке полицијске снаге које су раздвајале две групе грађана, а окупио се и већи број знатижељника. Инциденти нису забележени.

У Санском Мосту запаљена је викендица Сањина Халимовића (СДА), федералног министра малог бизниса и предузеништва, објавио је сарајевски Дневни аваз.

Халимовић је био начелник општине, кога су, како се наводи, учесници протеста највише прозивали за криминал.

Колегијум Тузланског кантона, одржао је састанак са представницима Удружења незапослених тог кантона "Боље сутра" и неформалне Фејсбук групе "Удар", на коме су донети закључци за превазилажење кризе.

На Колегијуму је закључена заједничка опредељеност да се стање у том кантону мења и поправља у складу са Уставом и законом и да се проблеми решавају дијалогом.

Социјални протести ескалирали су у петак у Сарајеву и више градова Федерације БиХ, када је у сукобима полиције и демонстраната повређено више од 200 људи, а на десетине приведено.

Како су јуче јавили босански медији, премијер Кантона Сарајево Суад Зељковић, из Странке демократске акције (СДА), поднео је оставку. 

Социјални протести, започели у среду у Тузли да би се потом проширили на Сарајево, Мостар и Зеницу.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару