Читај ми!

Потерница за Манојлом Миловановићем

Хрватска расписала потерницу за пензионисаним генералом Војске РС Манојлом Миловановићем због злочина против цивилног становништва. Миловановић не може бити изручен, јер је држављанин Босне и Херцеговине, тврди МУП Републике Српске.

Хрватска је због сумње да је починио ратне злочине 90-тих година расписала међународну потерницу за пензионисаним генералом Војске Републике Српске (ВРС) Манојлом Миловановићем, потврдило је Министарство унутрашњих послова РС.

МУП Републике Српске каже да Миловановић не може бити изручен, јер је држављанин Босне и Херцеговине, па предмет треба да буде уступљен правосуђу БиХ.

Посредством Дирекције за координацију полицијских тела у Босни и Херцеговини МУП Републике Српске жалио се седишту Интерпола у Лиону зато што није поштована процедура приликом расписивања потернице.

Наиме, МУП Републике Српске никада није добио обавештење о могућности расписивања потернице, па није могао ни да се изјасни да ли има притужби.

Бањалучка Алтернативна телевизија је вечерас јавила да је потерница за Миловановићем, који је за време рата 1992-95. био начелник Генералштаба Војске РС (ВРС), расписана још 7. јануара.

"Прошао сам Хашки трибунал, прошао сам Суд БиХ, нико ми није могао наћи 'ни црно иза нокта' што се тиче ратних злочина. Одједном добијете међународну потерницу. Ја, а и моје колеге, осећамо се јадно", рекао је Миловановић за АТВ.

Дирекција за координацију полицијских тела у БиХ обавестила је полицијске агенције у БиХ да је одељење Интерпола за Хрватску расписало међународну заједницу за Миловановићем.

Власти БиХ нису у седиште Интерпола у Лиону упутиле приговор на расписану "дифузну потерницу" за Миловановићем, што су међутим учиниле у случају бошњачког ратног команданта Сребренице Насера Орића.

"За Насера Орића се дигло пола државе, а за мене нико не мрда", рекао је пензионисани генерал Миловановић.

Како је јавила АТВ, МУП РС је затражио од Дирекције за координацију полицијских тела у БиХ да у седиште Интерпола у Лиону хитно пошаље упит зашто се нису интересовали да ли БиХ има приговор на расписивање потернице за генералом Миловановићем.

Такође је Министарство правде РС затражило од Министарства правде БиХ да у случају генерала Миловановића поступи идентично као у случају Насера Орића.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару