Читај ми!

Десница за Хрватску

Осам странака крајње деснице у Хрватској формирало је "Савез за Хрватску". Лидери странака су се обавезали да ће се залагати за истрајавање на тужби против Србије за геноцид и наплату ратне штете.

Осам странака крајње деснице формирало је у Загребу - Савез за Хрватску, којим, како кажу, желе да оснаже демократију и политички плурализам, као и да промене континуирану доминацију најутицајније опозиционе Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и владајуће Социјалдемократске партије (СДП).

Челници осам странака промовисали су Савез и потписали споразум о сарадњи на скупу који је симболично одржан у "5 до 12" у Конгресном центру "Green Gold".

Савез чине Акција за бољу Хрватску Жељка Цвртила, Аутохтона хрватска сељачка странка Бранка Борковића, Хрватски демократски савез Славоније и Барање Владимира Шиљагића, Хрватска странка права Даниела Срба, ХРАСТ - Покрета за успешну Хрватску Ладислава Иличића, Хрватска зора - странка народа Милана Кујунџића, Обитељска странка Мата Кнезовића и Савета за Хрватску Марка Лукића.

У 19 тачака споразума, лидери осам странака обавезали су се да ће се залагати за истрајавање на тужби против Србије за геноцид и наплату ратне штете, за развој хрватске привреде по екосоцијалном тржишном моделу и одрживом развоју, засованих на начелима етике и морала, осигураће владавину права, чуваће достојанство "домовинског рата".

Савез ће се залагати за лустрације у складу са европском праксом и заједништво, са нагласком на трајној заштити Хрвата у БиХ и јачању веза Хрватске и БиХ.

Савезом за Хрватску управљаће Координација састављена од председника чланица Савеза, а одлуке ће се доносити консензусом, рекао је данас први координатор тог савеза Владимир Шиљагић, јавила је агенција Хина.

"Савез за Хрватску" је спреман и гарантује промену односа и начина вршења власти у Хрватској", рекао је Шиљагић напоменувши да је депласирано говорити да је у Хрватској привредна ситуација - тешка.

Шиљагић је рекао да не жели да критикује ни актуелну ни бившу власт, јер су својим понашањем до сада све рекли.

"Једни су Хрватску упропастили, а актуелни је управо закопавају", навео је Шиљагић и додао да Савез свој програм темељи у одговору на питање шта могу и шта чине за хрватску државу.

Истакао је да Савез није формиран као државотворна политичка странка, већ странке у њему повезује однос према држави и очувању националних интереса.

Жељка Маркић, бивша председница покрета ХРАСТ, која се након спроведеног референдума о браку у хрватској јавности сматра "иконом хрватске деснице", уколико буде именована као кандидаткиња тог савеза за председника државе на предстојећим изборима, "одуваће" актуелног председника Иву Јосиповића, тврди део хрватских медија.

"Јосиповић ће од Жељке Маркић доживети такав пораз да ће се та победа уједињене деснице Савеза за Хрватску прелити и на локалне, а још више и парламентарне изборе, после којих ће, спровођењем Закона о лустрацији хрватска тзв. левица, тј. СДП, а заправо преобучени комунисти, тотално нестати са политичке сцене Хрватске", објавио је хрватски портал Дневно.

Оцењује и да овај данашњи скуп у центру Загреб значи својеврсан "дан де" за бираче и странке десне, односно конзервативне опције које у данашњој Хрватској очекују коначно почетак уједињења свих десних и бранитељских удружења у Хрватској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару