Читај ми!

Нереди у Тузли

Током протеста који су у Тузли организовали радници приватизованих предузећа која више не раде, повређено више од 20 људи. Ухапшено 27 особа. Учесници протеста покушали су да провале у зграду Владе Тузланског кантона, али их је полиција у томе спречила.

У Тузли су протестовали радници погођени лошим приватизацијама фирми, незапослена омладина, чланови борачких удружења, а током протеста, који су се поподне смирили, избили су нереди па је било двадесет повређених, и демонстраната и полицајаца.

"Данас су, у нередима, повређене 23 особе, од којих је било 17 полицајаца и шест грађана", рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона Изудин Шарић и додао да је оштећено 11 службених возила и ухапшено 27 особа против којих ће бити подузете одговарајуће мере, јавила је Фена.

Протести су у једном тренутку ескалирали, када су демонстранти покушали упад у владу, а затим је засули каменицама па је и дошло до интервенције полиције.

Учесници протеста су тражили састанак са председником кантоналне Владе Сеадом Чаушевићем који је то најпре одбио а затим прихватио дијалог, али није постигнута сагласност о броју чланова делегације која је хтела на разговор у Владу.

Током нереда повређено је пет полицајаца, од тога двојица теже, 22 особе су приведене а оштећено је више службених и приватних возила.

Нереди су под контролом и успостављен је саобраћај који је био прекинут, потврдио је Агенцији Фена портпарол Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона Изудин Шарић.

Према последњим информацијама, додао је он, ухапшене су 22 особе које су, према процени полиције, реметиле јавни ред и мир.

Велики број припадника полиције и даље обезбеђује зграду Владе Тузланског кантона, у коју су демонстранти покушали упад а засули су је и каменицама.

Репортери су јављали да је било повређених учесника протеста, међу којима и један дечак, полицајац и сниматељ, објављено је раније.

Према информацијама Хитне службе Дома здравља Тузла током поподнева примљено је 18 повређених особа, рекао је портпарол Дома здравља Тузла Адис Нишић.

Он је нагласио да повређене особе углавном имају лакше и повреде средње тежине нанете чврстим предметом, највероватније каменицама.

"Примили смо и два полицајца којима су утврђене контузије, односно благи преломи", навео је Нишић.

Шарић каже да више нема никаквих инцидената, а ангажована су два тима специјалне полиције и редовни полицајци Полицијске управе Тузла који чувају зграду владе, испред које се налази око 350-400 грађана.

Влада је изразила жаљење због повреда које је камерман Радио телевизије Слон Бранислав Павичић задобио приликом обављања свог посла током данашњих протеста.

Дневни аваз је објавио да је кантонални премијер напустио зграду на бочни излаз у пратњи полиције.

Током дана, демонстранти, окупљени у Фејсбук групу "50.000 људи на улице за боље сутра", истакли су да су огорчени радом кантоналне владе, која је, како кажу, у четворогодишњем мандату успела да обори неславни рекорд од 100.000 незапослених особа.

Учесници протеста траже од владе разговар о својим захтевима, а понуђено им је да се састану са само пет представника незапослених и синдикалних представника, што су ови одбили тражећи да састанку присуствује бројнија делегација.

Протест је почео јутрос окупљањем радника из фирми уништених приватизацијом и незапослене омладине огорчене због непотизма, као и чланова борачких организација пред зградом Кантоналног суда, одакле су се, уз узвике "лопови, лопови", упутили ка влади.

Радници некадашњих привредних гиганата - "Коњуха", "Полихема", "Полиолхема", "Дите", "Гуминга", негодовали су због криминалних приватизација тих фирми и нерешених статусних питања, а од владе кантона траже исплату једнократне новчане помоћи у износу од 250 евра, повезивање радног стажа и осигурање права на лечење, као и да се "спасу фирме које се још могу спасти".

Тражи се и смањење плата министрима у кантоналној влади.

Окупљени демонстранати најавили су протесте и у осталим градовима Босне и Херцеговине.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару