Читај ми!

Кефалонија, стотине људи остало без кућа

После серије потреса на острву Кефалонија, стотине људи који су остали без кућа спава у шаторима, у спортским халама, у аутомобилима. Полиција, обалска стража и ватрогасци послали су појачање на острво, а војска шаље лекаре, пољске кухиње и багере.

Грчке власти поставиле су шаторе за оне који су остали без кућа у серији потреса на јонском острву Кефалонији и послале десетине монтажних учионица да би се наставила настава.

Јак земљотрес, прелиминарне магнитуде 5,7 погодио је јуче Кефалонију, недељу дана после потреса од 5,9.

Уследиле су стотине мањих потреса, а сеизмолози још не могу са сигурношћу да кажу да ли би могло да дође до још јачег удара.

Шатори су испунили стадион недалеко од другог по величини острвског града Ликсурија који је у области најгоре погођеној потресима.

Градска лука је озбиљно оштећена, а полиција због страха од одрона дозвољава само возилима хитне помоћи да саобраћају дуж пута који повезује Ликсури са другим местима острва.

Више од 100 грађевинских инжењера проверава квалитет стање објеката на острву, а до сада је утврђено да 760 објеката од 1.680 проверених није безбедно.

Власти су позвале грађане да не прилазе оштећеним зградама, а као одговор на то, стотине људи проводе ноћи у колима, у спортским халама или на трајектима послатим да им обезбеде нужни смештај.

Довод струје успостављен је у већини угрожених области, али је Ликсури и даље без воде.

И полиција, и обалска стража и ватрогасци послали су појачање на острво, а војска шаље лекаре, пољске кухиње и багере.

Кефалонија је у веома сеизмички активном подручју. У земљотресу магнитуде 7,2 у августу 1953. године, три дана након потреса од 6,4 Рихтера 600 људи је погинуло, хиљаде су повређене, а са земљом сравњена скоро свака зграда на том и суседном острву Закинтос.

После земљотреса 1953. године насеља су поново зидана, а зграде подигнуте у складу са строгим прописима асеизмичне изградње, те је зато штета од садашњих потреса релативно мала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару