Читај ми!

Лед блокирао регион

Три четвртине школа у Словенији затворено због леда и снега, а 250.000 људи је без струје. Лед рушио далеководе у Словенији, али и Хрватској где је ледена киша паралисала саобраћај.

Због снега и леда у Словенији је и даље ванредна ситуација у саобраћају и снабдевању струјом, три четвртине школа не ради, а процењује се да је четвртина домаћинстава без струје. У реону Језерско војска хеликоптерима допрема храну становништву, пише Дело.

"Стање није добро, ради се о природној катастрофи већих размера", оценио је министар обране Роман Јакич након састанка са службама задуженим за решавање ситуације.

Процењује се, прецизирао је, да је без струје у разним деловима државе око 240.000 људи и да би санација стања могла да потраје "данима, па и недељама".

Лед је срушио око 500 тона стубова далековода, стање делимично ублажава постављање агрегата за струју, а Државна агенција за околину је стање у држави због временских неприлика означила "црвеним алармом".

Словеначке власти синоћ су прогласиле узбуну и позвале помоћ из иностранства која је током ноћи стигла и у виду додатних агрегата (уз оне које је поделила војска) из Чешке, Немачке и Аустрије, одакле су кренули и ватрогасци да би тамношњим колегама помогли да се изборе са хаосом који је настао услед ледене кише.

Због упозорења Министарства образовања да се настава не одвија у школама у оним крајевима где би због нестанка струје или услова на улицама то могло да угрози ученике, данас би, по проценама, без наставе могло да буде 75 одсто школа и вртића.

Надлежне службе упозоравају возаче да због снежних неприлика и леда без велике потребе не крећу на пут, а грађане на опасност која прети у шумама због пуцања дрвећа и у планинама због велике могућности снежних лавина.

У прекиду је саобраћај на великом делу регионалних путева и неким од железничких пруга, па међународни возови саобраћају са закашњењима, а и локални аутобуски превоз одвија се уз велике тешкоће.

Ледена киша успорила Хрватску

Невреме је изазавало хаос у саобраћају и у Хрватској. Последице ледене кише осећају се и данас - саобраћај је ограничен на угроженим деоницама, на снази је ограничење брзине кретања, а поједини тунели немају електричну енергији због пада напона.

Због ледене кише и снега синоћ се, подсећа Хина, срушило више далеководних стубова на подручју Горског котара, Приморско-горанске жупаније и ширег подручја Карловачке жупаније, што је изазвало смабдевање електичном енергијом.

Услед ледене кише и срушених стабала у Горском котару затворени су и гранични прелази Презид и Замост, а зимски услови вазе и за подручје Самобора и Запрешића.

Трајекти и катамарани плове редовно, док је због врло неповољних временских услова затворена ријечка пруга између Огулина и Ријеке.

У Хрватским железницама истичу да, због временских услова у Аустрији и Словенији, саобраћање возова у међународном путничком превозу из смера Словеније тече с већим закашњењима и моле за стрпљење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару