Ператовић: Јосиповић опструисао изручење Перковића

Председник Иво Јосиповић директно одговоран за одуговлачење изручења Јосипа Перковића, тврди хрватски новинар Жељко Ператовић. Каже да је Перковићев син саветник у кабинету хрватског председника, и да је сулудо да син о свом оцу добија извештаје тајних служби. Ператовић тврди и да му је Јосип Перковић претио смрћу.

Хрватски новинар истраживач Жељко Ператовић оптужио је председника Иву Јосиповића да је директно одговоран за одуговлачење изручења бившег функцонера југословенске и хрватске тајне службе Јосипа Перковића Немачкој.

Ператовић је, гостујући у емисији Хрватске радио-телевизије "Недељом у 2", рекао да је Јосиповић заправо вршио притисак на премијера Зорана Милановића због тога што у његовом кабинету на пословима саветника за безбедност ради Перковићев син Саша.

Сматра да млађи Перковић, који је био и саветник бившег председника Стјепана Месића, никако није смео да буде саветник председника Јосиповића.

"Наравно да Саша Перковић није одговоран за дела свога оца, али његов је отац национални проблем и сулудо је да син о свом оцу добија извештаје тајних служби", навео је Ператовић, додавши да су заправо они "обојица обавештајци" и да су све време били у добрим односима.

Истакао је да му је Јосип Перковић показивао пиштољ, запретивши му смрћу уколико настави да пише о њему.

Упитан чиме је Перковић задужио Јосиповића да би он утицао на Милановића да не испоручи бившег обавештајца, Ператовић каже да не зна, али да зна да су неки људи у окружењу председника државе били "веома разочарани" када га је он од свог претходника Стјепана Месића преузео Сашу Перковића за саветника.

"Он као саветник актуелног председника (Месића) није могао бити саветник који помаже избор некога ко је кандидат за ту функцију (Јосиповића)", рекао је Ператовић.

Указао је да су у тренутку промене закона о европском налогу за хапшење, три дана уочи прикључења Хрватско ЕУ, Перковићев адвокат Анте Нобило, затим министар правосуђа Орсат Миљенић и премијер Милановић истицали да је то учињено како би се заштитили хрватски бранитељи.

"Анализом тих изјава видимо да су оне биле координиране, а Јосиповић је у свему томе изигравао арбитра", рекао је Ператовић, напоменувши да није срећан што је Хрватска на тај начин ушла у ЕУ и да је очекивао отпор, али од најутицајније опозиционе Хрватске демократске заједнице, а не супротног табора.

Рекао је и да је био уверен да је хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. Године недалеко од Минхена убила "Арканова група", али је додао да сада постоји и та друга терорија да је то била "Ријечка група".

Са тим ће, се како је рекао, још једном бавити немачки суд, након што је Перковић у петак изручен Немачкој.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару