Суд донео одлуку о изручењу Перковића

Хрватски Врховни суд донео одлуку да ли ће Јосип Перковић бити изручен Немачкој. Текст одлуке биће објављен следеће недеље. Ако се потврди изручење, Перковићева одбрана најављује да ће поднети уставну тужбу којом ће тражити привремену меру суспензије изручења.

Врховни суд Хрватске донео је одлуку о томе да ли ће бивши челник југословенске, а потом и хрватске тајне службе Јосип Перковић бити изручен Немачкој, али ће она бити објављена тек наредне седмице, рекао је портпарол тог суда Дражен Трипало.

"Веће је заседало, али одлука са писаним образложењем тек треба да буде сачињена”", рекао је Трипало.

Одлука, како је објаснио у изјави за агенцију Хина, неће бити објављена док прво не буде отпремљена Перковићевом адвокату и државном тужилаштву који су уложили жалбе на одлуку Жупанијског суда у Загребу да се Перковић изручи немачком правосуђу.

Загребачки суд је такву одлуку донео 8. јануара. Немачка Перковића потражује због сумње да је учествовао у организовању убиства хрватског политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године недалеко од Минхена.

Перковић је претходно био приведен на основу европског налога за хапшење, који је Немачка уручила Загребу дан након ступања Хрватске у чланство у ЕУ.

"Одлука данас сигурно неће бити састављана, а пре отпремања ни ја нећу знати каква је", тврди Трипало.

Иако су медији последњих дана нагађали ко ће од судија седети у већу, које је иза затворенх врата данас од 11 сати одлучивало о Перковићевој судбини, Трипало то није желео да открије.

Перковићева одбрана, али и тужилаштво, које је пред Жупанијским судом заступало Немачку, жалили су се на неправоснажну одлуку о изручењу са образложењем да је у том случају наступила застарелост. Државно тужилаштво је у својој жалби навело да је застарелост на убиство Ђурековића наступила 29. јула 1998. године.

И Перковићев адвокат Анте Нобило у жалби тврди да је ванрасправно веће због застарелости морало да одбије изручење, али и да је то тело под председавањем судије Ивана Турудића погрешило када је одлучило да не утврђује двоструку кажњивост. Нобило је уверен и да његов клијент у Немачкој не би имао поштено суђење, иако је та држава пример владавине права.

Ако Врховни суд потврди Перковићево изручење, Нобило је најавио подношење уставне тужбе којом ће од највишег правосудног тела затражити привремену меру суспензије изручења.

Аргументе о застарелости Жупанијски суд је одбацио са образложењем да се код захтева за изручење не испитује тзв. двострука кажњивост за 32 кривична дела наведена у каталогу европског налога за хапшење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару