Читај ми!

Продужен притвор за новинара у Македонији

Новинару Томиславу Кежаровском Кривични суд у Скопљу за 30 дана продужио притвор. Кежаровски притворен већ два месеца због објављивања имена заштићеног сведока у 2008. години, када је пратио један случај убиства, иако се испоставило да сведок уопште није заштићен.

Кривични суд је за 30 дана продужио притвор новинару Томиславу Кежаровском, који је притворен већ два месеца због објављивања имена заштићеног сведока у 2008. години, када је као новинар пратио један случај убиства, иако је касније испало да сведок није уопште заштићен.

Мера је донета, како је образложено, због опасности од бекства новинара и осталих осумњичених у овом случају.

Кежаровски је од понедељка почео штрајк глађу, јер је истрага завршена, а мера притвора је била образложена његовим могућим утицајем на сведоке.

Штрајку глађу се придружила и његова супруга, а породица је дала и гаранцију у вредности некретнина које поседује, како би он могао да се брани са слободе.

Македонска асоцијација новинара МАН затражила је од Суда да преиначи одлуку и да ослободи Кезаровског.

Генерални секретар МАН-а Драган Павловић Латас тврди да Македонија као држава и њена власт, као ретко која држава, штити новинаре.

Павловић Латас је рекао Танјугу да је ово други случај у Македонији да новинар буде притворен и подестио да је својевремено први пут притворен новинар који је тражио рекет од људи за које је писао.

''Македонија је једна од најлибералнијих земаља на свету по питању слобода новинара. Кезаровски није притворен због новинарског текста, већ због тога што је открио идентитет застићеног сведока, а то је кривично дело. Његов новинарски текст није уопште споран и то је чињеница'', рекао је Латас.

Македонска асоцијација новинара већ је тражила од Суда да преиначи одлуку и да ослободи Кезаровског зато што нема разлога да буде притворен, истакао је Павловић Латас.

За Макеоднску асоцијацију новинара МАН није прихватљиво објашњење да се притвор продужује због опасности од бекства. И бивша судија у Европском суду за људска права Маргарита Цаца Николовска каже да више не постоји основ да се Кежаровски држи у притвору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару