Читај ми!

Туча на паради поноса у Црној Гори

Обрачун полиције и противника параде поноса уочи и током одржавања те манифестације у Будви. Десетине противника геј поворке засуло камењем и флашама присталице ЛГБТ заједнице. Повређене две особе. Полиција користила пендреке, двадесетак особа приведено.

19.50 - Приведене 22 особе, због ометања Параде поноса. Током манифестације лакше повређене две особе, саопштила Управа полиције Црне Горе.

13.50 - Учесници параде поноса евакуисани бродовима.

13.11 - Неколико учесника параде повређено. Нападнут камерман ТВ Будва и поломљена му је камера, преносе Вијести. Тренутно је мирно.

12.35 - Шетња завршена, али каменовање и даље траје. 

12.17 - Парада поноса почела нешто после поднева у изузетно напетој ситуацији. Скраћена маршута поворке.

11.53 - Жесток обрачун полиције и противника параде, полиција користила пендреке. Бачена димна бомба, јављају подгоричке Вијести.

Уочи и током прве параде поноса у Црној Гори, заказане за подне у Будви, дошло је до жестоког обрачуна полиције и противника параде, у којима су полицајци користили пендреке, а учесници протеста каменице. Повређене су две особе, а полиција је привела двадесетак особа.

Више од стотину противника геј поворке, углавном млађих, окупило се у близини Старог града и, уз увреде, присталице ЛГБТ заједнице засуло камењем, флашама и чашама , али је полиција спречила директан сукоб и потиснула их ван простора предвиђеног за одржавање скупа.

Након тога дошло је до жестоког обрачуна са припадницима полиције, који су приликом интервенције употребили пендреке.

Парада, која је почела нешто након 12 сати, протекла је у изузетно напетој ситуацији, иако су скуп обезбеђивале јаке полицијске снаге. Због жестоких сукоба полиције и противника скупа, поворка је одржана скраћеном маршутом.

На крају, учесници параде поноса из будванске марине бродовима су, уз пратњу јединица пловне полиције испраћени на њима позната одредишта, преноси РТЦГ. Како би све протекло без инцидената полиција је током њиховог испловљавања употребила неколико димних бомби.

Један од организатора параде Здравко Цимбаљевић каже да није очекивао тако негативну реакцију грађана. "Ово је права слика Црне Горе", истакао Цимбаљевић.

Одбацује наводе да су учесници параде провоцирали ношењем црногорске заставе. "И ми смо Црногорци и имамо право да носимо заставу", рекао је Цимбаљевић.

Због покушаја напада на учеснике параде, приведено је 20-ак особа.

Саветник црногорског премијера за људска права и заштиту од дискриминације Јован Којичић рекао је да је влада је послала снажну поруку да се залаже за поштовање и безбедност свих грађана.

Заједно са ЛГБТ активистима у Будви су били и представници Владе Црне Горе, опозиције и невладиних организација, амбасада, али не и неки од министара или високих државних функционера.

За безбедност учесника параде поноса у Будви, било је ангажовано је више од 400 полицајаца, међу којима и припадника специјалних јединица.

Број коментара 89

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару