Бугарска, "сиктер кафа" за владу

Четири недеље трају протести против владе и распрострањене корупције у Бугарској. Председник Росен Плевнелијев поручује да је једини излаз из политичке кризе расписивање избора, али владајућа коалиција то одбацује. Премијер Пламен Орешарски покушава да умири демонстранте низом мера за помоћ најсиромашнијима и смањењем цена струје.

У Бугарској већ четири недеље трају протести против владе и распрострањене корупције. Премијер Пламен Орешарски покушава да умири демонстранте низом мера за помоћ најсиромашнијима и смањењем цена струје, што је био узрок протеста прошле зиме који су довели до пада тадашње владе.

Бугарски председник Росен Плевнелијев поручује да је једини излаз из политичке кризе поновно расписивање избора, али владајућа коалиција левог центра то одбацује.

Само два месеца после ванредних парламентарних избора и формирања владе левог центра, на улицама Софије поново се тражи оставка премијера. Преко друштвених мрежа људи се позивају да се придуже акцији "Попијте шољицу кафе испред Народне скупштине".

Протести су почели због именовања контроверзног медијског магната и посланика Дејлана Пејевског за директора Националне агенције за безбедност, а када је парламент повукао његово именовање, протести су настављени.

Захтева се оставка владе и промена политичког модела у Бугарској.

На улицама Софије грађани кажу да не верују да ће се људи, који већ 28 дана демонстрирају уморити од протеста, али и да се надају да ће посланици и влада чути њихове захтеве.

Како би умирила јавност, владајућа коалиција социјалиста и либерала сменила је и шефа парламенатрног одбора за етику, лидера ултранационалистичке партије Атака, Волена Сидерова.

Познат по антиевропским ставовима и вербалним нападима на припаднике етничких мањина, изазвао је осуде и Организације за европску безбедност и сарадњу, због покушаја застрашивања новинара.

Ипак, и даље ће председавати одбору за сузбијање корупције и спречавање сукоба интереса.

Аналитичар Центра за студије демократије Тихомир Безлов каже да је власт зависна од непредвидивих националистичких група.

"Највећи проблем је у томе што су избори донели политичку нестабилност. Социјалистичка партија и Покрет за права и слободе постали су превише зависни од националистичких група са непредвидивим понашањем", рекао је Безлов.

Протесте у својој најсиромашнијој чланици пажљиво прати и Европска унија. Премијеру Пламену Орешарском у Бриселу је речено да демонстрације у Бугарској изазивају велику забринутост.

Европска комисија позвала је бугарску владу на консултације у борби против корупције и организованог криминала, а до краја године очекује се и извештај Брисела о владавини права у Бугарској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару