Читај ми!

Приведено 12 Срба код Вуковара

Хрватска полиција претресла неколико српских кућа у месту Трпиња код Вуковара и привела 12 особа због сумње да су починили ратне злочине од средине септембра до краја новембра 1991. године.

У месту Трипња код Вуковара, хрватска полиција је рано јутрос извршила претрес неколико српских кућа и привела 12 особа због сумње да су починили ратне злочине од средине септембра до краја новембра 1991. године.

Заједничко веће општина Вуковар наводи да је полиција људе приводила у њиховим кућама, па чак и на њивама, где су обављали своје послове, као и на радним местима.

Како кажу у Већу, узнемирени мештани навели су да су службеници полиције у куће упадали са фантомкама на главама и ватреним оружјем у рукама.

Заједничко веће општина из Вуковара осудило је такав начин поступања полицијских службеника, назвавши га непримереним, с обзиром на то да се ради о грађанима који већ 16 година након мирне реинтеграције живе и раде у Хрватској.

Управа хрватске полиције је потврдила да је приведено 12 бивших припадника територијалне одбране места Трпиње и одељења некадашње милиције, због ратног злочина против 16 хрватских цивила, ратних заробљеника, рањеника и болесника у Трпињи, октобра 1991. године.

Како је речено, у току је криминалистичко истраживање. Наводно је међу ухапшенима и један запослени у вуковарско-сремској полицији.

Хрватска радиотелевизија наводи да је истрага због злочина у Трпињи, селу на путу између Вуковара и Осијека, покренута још 2000. године.

Трпиња је место са више од 90 одсто становништва српске националности и удаљена је три километра од Вуковара.

Коалиција удружења избеглица осудила је привођење Срба из села Трпиња код Вуковара, оцењујући да начин на који је извршено привођење има за циљ застрашивање Срба и обесхрабривање повратка избеглих и прогнаних у Хрватску.

"Начин на који је извршено привођење има за циљ застрашивање Срба и обесхрабрује повратак избеглих и прогнаних лица из Србије и Републике Српске у Хрватску", наводи се у саопштењу.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару