Читај ми!

Европски званичници о Сребреници

Суђења за ратне злочине широм БиХ ће бити настављена како би се утврдила истина, зајамчила правда, а помирење у региону било учвршћено, саопштила висока представница ЕУ Кетрин Ештон поводом годишњице геноцида у Сребреници.

Висока представница Европске уније Кетрин Ештон је поводом годишњице геноцида у Сребреници саопштила да ће "суђења за ратне злочине широм Босне и Херцеговине бити настављена како би се утврдила истина, зајамчила правда, а помирење било учвршћено, укључујући регионалну раван".

Кетрин Ештон је предочила да "деценијама дуги процес помирења који је изнедрио стварање Европске уније, мора бити надахнуће за помирење на Западном Балкану".

Висока представница ЕУ је навела да "нема речи које могу вратити душевни мир породицама жртава, али је нагласила да се може исказати поштовање за њихове губитке, одбацити порицање геноцида и пружити подршка правди".

Нагласила је и да су у циљу помирења "учињени крупни кораци, али да још много треба да се учини, нарочито кад су у питању они који су на власти, тако да грађани региона могу потпуно да уживају у миру и бољитку, заједно са својим европским суграђанима".

Кетрин Ештон је "у име Европске уније одала пошту жртвама геноцида у Сребреници". Навела је да пошту одаје и онима који су данас сахрањени у Поточарима.

"Међу њима су и земни остаци двадесетогодишњег Нермина, чија ме је мајка Мунира Субашић водила приликом обиласка Сребренице у априлу ове године", истакла је Кетрин Ештон.

"Сви делимо тугу и вечни бол оних који су преживели масакр у Сребреници, поручио је европски комесар за проширење Штефан Филе на Дан обележавања геноцида у Сребреници.

"Плакање за вољеним, туга што их никада више нећемо видети, монструозност злочина почињених против народа искључиво на основу њихове етничке припадности, чак и 18 минулих година не може ублажити ту бол", истакао је Филе поруци.

Не можемо пружити утеху онима који су живи, поручио је Филе, али је наша дужност да омогућимо правду жртвама и бољу будућност за оне који су преживели сукоб у Босни и Херцеговини.

"Данас су моје мисли са вама, моја мисија да радим за европску будућност Босне и Херцеговине је далеко од тога да буде завршена и одлучан сам да је наставим", поручио је Филе.

Шулц: Трајни ожиљак у европској историји

Председник Европског парламента Мартин Шулц оценио је путем твитера, да је злочин почињен у Сребреници пре 18 година оставио "трајни ожиљак у европској историји".

"Само сећање, правда и помирење помоћи ће да он зарасте", написао је Шулц.

Потпредседник делегације Европског парламента за југоисточну Европу Јелко Кацин изјавио је да истина о Сребреници "не може и не сме бити заборављена" и да се мора настојати да се успостави "стабилан и помирен регион који има светлу будућносту у ЕУ".

"Истина о Сребреници никада неће бити заборављена, јер не може и не сме бити заборављена. Догађаји из лета 1995. морају бити уграђени и одржавани у колективној свести не само Западног Балкана већ и широм ЕУ, да се тако нешто никада не би поновило", наводи се у саопштењу Кацина.

Кацин је навео да је "у немилосрдном масакру убијено више од 8.000 мушкараца и дечака". Поручио је да је одговорност садашње политичке елите да се што пре превазиђу разлике око суштинских питања и спроведу уставне реформе које ће учинити од БиХ функционалну државу која може да се носи са изазовима ЕУ интеграција.

"Председник Србије Томислав Николић је успео да се јавно извини за злочине које су починили појединци у име Србије и српског народа у Сребреници. Дошло је време да се крене даље и у БиХ, и да њени лидери прекину самоблокаду земље и ураде нешто корисно за своје грађане и њихову европску будућност", навео је Кацин.

Према његовим речима, расправе о тешкој прошлости не смеју да трују младе генерације које с ратом немају никакве везе.

Комесар Савета Европе за људска права Нилс Муижниекс рекао је да жртве и њихове најближе још увек мучи сећање на тај "чин геноцида", као и спорост позивања на одговорност и утврђивања истине, саопштено је из његове канцеларије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару