Читај ми!

Преминула једна од беба без матичног броја

Берина Хамидовић, беба од месец и по дана, преминула у Београду, где се налазила на лечењу. Отац Един каже да је његово дете било жртва администрације, пошто је била једна од беба која није имала јединствени матични број.

Беба стара месец и по дана, Берина Хамидовић, преминула је у Београду, где се налазила на лечењу, a отац Един каже да је његово дете било жртва администрације, преноси портал Klix.bа.

Девојчица је рођена 17. марта ове године, а након што операција у Сарајеву није успела, упућена је у Београд. Међутим, беба није имала матични број, а самим тим ни пасош, па су, према речима њеног оца, на граници сатима чекали у возилу Хитне помоћи, јер полиција није хтела да их пусти без докумената у Србију.

Сличан случај тромесечне Белмине Ибришевић, која је због болести морала на лечење у иностранство, а нија могла да добије пасош, узбуркао је јавност у БиХ.

Организовани су протести, па је Савет министара БиХ донео привремену одлуку о издавању јединствених матичних бројева грађана (ЈМБГ), која би важила 180 дана.

Међутим, протести су настављени, јер грађани нису били задовољни због тога што није усвојен Предлог закона о јединственом матичном броју.

Демонстранти су у ноћи између 6. и 7. јуна чак блокирали парламент у Сарајеву, у тренутку када је у згради било и око 350 странаца.

Иначе, од 12. фебруара ниједно новорођено дете у БиХ не може добити јединствени матични број нити може бити уписано у књигу рођених због пресуде Уставног суда БиХ од јануара ове године којом се ван снаге ставља постојећи Закон о матичном броју БиХ.

Проблем је настао, јер се при доношењу новог закона српски и бошњачки посланици нису могли усагласити око регистрацијских подручја при издавању ЈМБГ. Бошњачки посланици траже да у једно регистрацијско подручје уђе Сарајево, Источно Сарајево и општина Пале, као што је то било и пре рата.

Српска страна се томе противи, тражећи да у регистрацији подручја не смеју се прелазити границе ентитета. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару