Читај ми!

БиХ, мапа пута у оквиру Јужног тока

Милорад Додик и заменик председника УО "Гаспрома" Александар Медведев потписали Мапу пута за реализацију енергетских пројеката у оквиру пројекта "Јужни ток". Тренутно се посматрају локације погодне за изградњу електрана, рекао Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик и заменик председника Управног одбора руске компаније "Гаспром" Александар Медведев потписали су у Бањалуци Мапу пута за реализацију енергетских пројеката на подручју Републике Српске у оквиру пројекта "Јужни ток".

Додик је после потписивања тог документа рекао да је изградња крака гасовода Јужни ток од кључне важности за Републику Српску, за њену енергетску будућност и стабилност.

"Изградња крака гасовода омогућиће не само побољшање стандарда становништва, већ и потенцијале за привреду, а у оквиру овог заједничког пројекта предвиђено је и да се граде електране на гас", рекао је Додик.

Додао је да се у овом тренутку посматрају локације на којима би требало да буду изграђене електране.

Како је рекао Додик, компанија "Гаспром" је одлучила да за потрошаче у БиХ смањи цену гаса за 13 одсто, чиме је "показала разумевање за ситуацију у којој се налази БиХ".

Заменик председника Управног одбора Гаспрома Александар Медведев изјавио је да потписани документ отвара нови ниво сарадње Русије и Републике Српске и Федерације БиХ, наводећи да власт на нивоу БиХ подржава тај пројекат.

Очекује да до краја године буду завршени технички и економски послови припреме за изградњу крака гасовода кроз Републику Српску, који ће укључивати и изградњу термоелектрана на гас.

Руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко рекао је да је Русија приликом посете министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије Москви добила уверавање да Јужни ток има подршку државе БиХ.

"Хоћу да верујем да ће подршка Јужном току бити питање генералног консензуса у БиХ", додао је Боцан-Харченко.

Потписивању Мапе пута присуствовали су и премијер РС Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић и директор предузећа Гас-рес Слободан Пухалац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару