Читај ми!

Блокирана зграда парламента у Сарајеву

Испред зграде државног Парламента у Сарајеву настављени протести грађана због тога што није усвојен коначан Предлог закона о ЈМБГ. Из зграде не може изаћи око 1.500 људи, од чега 350 странаца. У ресторану нема више хране. Припадници Специјалне јединице полиције РС упућени у Источно Сарајево.

Протести у Сарајеву вечерас су настављени, пошто представници грађана окупљених испред парламента Босне и Херцеговине нису постигли договор са парламентарцима око усвајања закона о јединственом матичном броју.

Један од демонстраната, сарајевски глумац Феђа Штукан, рекао је новинарима да на новој седници парламента БиХ 17. јуна највероватније неће учествовати посланици из Републике Српске, због чега неће бити кворума, па закон неће бити усвојен.

Демонстранти су и даље окупљени испред зграде институција БиХ, које су блокирали и не дозвољавају никоме да је напусти.  У згради се налазе посланици Представничког дома парламента БиХ, запослени у заједничким институцијама БиХ, као и учесници Конференције гувернера земаља југоисточне Европе, којима такође није дозвољен излазак из зграде.

Из зграде не може изаћи око 1.500 људи, од чега 350 странаца, у ресторану нема више хране, а понестаје и воде, преноси портал кликс.ба. Поједини странци су све то назвали дипломатским скандалом и поручили да након овога инвестирање у БиХ не долази у обзир.

Медији су јавили да су три особе, међу којима је и посланик Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Славко Јовичић, затражиле лекарску помоћ, али да демонстранти нису допустили особљу хитне помоћи да уђе у зграду парламента.  

Претходно је премијер Владе Федерације БиХ Нермин Никшић рекао да нема никакве потребе да било које специјалне јединице улазе у Сарајево мимо оних које су већ ту и имају надлежност да делују, коментаришући најаве да су Специјалне јединице МУП-а РС спремне да уђу у Сарајево због евентуалне потребе евакуације представника РС у Парламенту БиХ.

Председник РС Милорад Додик каже да покушај блокаде излаза из зграде институција БиХ у Сарајеву "говори о томе да се иде и на неке радикалније мере" и процењује да се ради о политички мотивисаним скуповима, који имају за циљ да наметну одређену политику.

Он је новинарима у Бањалуци потврдио да је због протеста и блокаде зграде институција БиХ у Сарајеву, у разговору с министром унутрашњих послова РС Радиславом Јовичићем, на простору Источног Сарајева "подигнута приправност" посебне јединице полиције.

Због протеста послата и полиција

Министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић раније је казао да је упутио припаднике Специјалне јединице полиције у Источно Сарајево због евентуалне потребе евакуације представника РС у Парламенту БиХ.

Неколико стотина учесника протеста, тражећи хитно решавање проблема с увођењем матичног броја грађана и издавањем докумената, блокирали су прилаз институцијама и спречили да било ко од функционера или службеника напусти зграду.

Политичке странке из РС инсистирају да се у БиХ успоставе потпуно нова регистрациона подручја за издавање ЈМБГ-а, која неће прелазити међуентитетску границу, док бошњачке странке желе да подручја буду без међуентитетске поделе.

Бошњаци траже да у једно регистрационо подручје уђу Сарајево, Источно Сарајево и општина Пале, као што је било пре рата.

Како је пренео Дневни аваз, надлежне службе Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ задужене су да пронађу начин како да посланици напусте зграду државних институција коју су блокирали демонстранти.

Испред зграде парламента БиХ у Сарајеву од јуче трају протести грађана због непостојања Закона о јединственом матичном броју грађана.

Од 12. фебруара ниједно новорођено дете у БиХ не може добити јединствени матични број нити може бити уписано у књиге рођених због пресуде Уставног суда БиХ од јануара ове године којом се ван снаге ставља постојећи Закон о матичном броју БиХ.

Проблем је настао при доношењу новог закона јер српски и бошњачки посланици нису могли да се усагласе око регистрацијских подручја при издавању ЈМБГ.

Влада РС раније је донела уредбу према којој је новорођенчадима у РС омогућена додела ЈМБГ.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару