Читај ми!

Бандићу Загреб, СДП-у Сплит и Ријека

Актуелни градоначелник Загреба Милан Бандић, у другом кругу локалних избора у Хрватској, освојио пети мандат. Кандидати СДП-а победили у Сплиту, Ријеци, Осијеку и Вуковару.

Владајућа коалиција левог центра на челу са Социјалдемократском партијом (СДП), у другом кругу локалних избора у Хрватској, освојила је места градоначелника у Сплиту, Ријеци и Осијеку, док је очекивано изгубила у Загребу где је пети узастопни мандат освојио актуелни градоначелник независни кандидат Милан Бандић.

Бандић је освојио 65,67 одсто гласова и убедљиво победио кандидата СДП-а Рајка Остојића, који је освојио 32,37 одсто. Остојић је вечерас признао изборни пораз и честитао противкандидату Милану Бандићу.

За новог градоначелника Сплита изабран је Иво Балдасар (СДП) који је освојио 49, 08 одсто, и освојио само 615 гласова више од противкандидата Вјекослава Иванишевића из ХДЗ-а.

Убедљив је био и кандидат СДП-а у Ријеци Војко Оберснел (67,67 одсто) који је освојио пети градоначелнички мандат у трци с кандидатом ХДЗ-а Хрвојем Бурићем (30,02 одсто).

Делимично изненађење представља победа кандидат групе бирача Ивана Вркића кога су подржале странке владајиће коалиције у Осијеку. Он је освојио 52,82 одсто, а актуелни градоначелник из десног Хрватског демократског савеза Славоније и Барање Крешимир Бубало 45,10 одсто.

Према резултатима изборне комисије на основу свих обрађених бирачких места у Вуковару, у том граду победио је актуелни градоначелник Жељко Сабо из СДП-а који је освојио 53,9 одсто, а кандидат ХДЗ-а Иван Пенава 45,22 одсто гласова.

Предизборну кампању у том граду обележило је подизање међунационалних тензија, јер су из Штаба за одбрану хрватског Вуковара уочи избора делили летке у којима су поручивали да је глас за Сабу глас за ћирлицу.

Самостална демократска српска странка је у Вуковару подржала досадашњег градоначелника. У другом кругу СДСС је имала своје кандидате у шест општина. У Двору, Вргинмосту, Крњаку и Јагодњаку победили су кандидати СДСС-а, у Трпињи је победио кандидат групе грађана, док резултати за Грачац још нису објављени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару