Читај ми!

САД разочаран због отказивања самита

Званичник Стејт департмента рекао је да су САД разочаране због отказивања самита регионалних лидера у Охриду. Македонија је жртва сукоба интереса других, каже премијер Груевски.

Сједињене Америчке Државе су разочаране због отказивања самита регионалних лидера у Охриду, речено је Танјугу у Стејт департменту.

Иако САД нису чланица Процеса сарадње југоисточне Европе (ПСЈИЕ), оне подржавају циљеве и идеје тог процеса, рекао је званичник Стејт департмента Танјуговом дописнику у Вашингтону.

"Разочарани смо због отказивања самита. Македонски председник Иванов и његов кабинет напорно су радили да организују продуктиван и позитиван самит, и нажалост лидери региона пропустиће прилику да разговарају о изазовима који се пред њима налазе", додао је овај званичник.

Он је казао да су идеје сарадње и дијалога од кључне важности за безбедност, стабилност и напредак сваке земље и Балкана у целости.

Охридски самит Процеса сарадње југоисточне Европе, на којем је 1. и 2. јуна требало да се окупе лидери региона, отказан је пошто су председници Албаније и Хрватске саопштили да неће учествовати, јер Косово није позвано. Претходно се три државе - Србија, БиХ и Румунија - нису сагласиле да Косово, које није члан ПСЈИЕ, буде позвано на самит.

Македонија није крива за одлагање самита ПСЈИЕ, већ је и сама жртва сукоба интереса других држава, сматра македонски премијер Никола Груевски.

Одговарајући на питања у парламенту, Груевски је на питање посланика опозицијске сранке Албанаца ДПА Имера Алиуа зашто на самит нису позвани представници Косова, одговорио да Процес сарадње "има своја правила".

Позивнице се, како је рекао, шаљу према одређеној процедури за коју је потребан консензус, а државе имају право на вето и - тако је блокиран позив за Косово.

"Свакако та блокада није била од стране Македоније већ од две државе из региона које то не крију и јавно кажу да су искористили могућност да блокирају позив у сагласности са процедурама и потписаним споразумом за ту регионалну сарадњу", рекао је Груевски.

Он каже да би се ова ситуација догодила ко год био организатор у региону, јер би вето од те две државе на позив опет постојао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару